Yapımına 2005 yılında başlanan Erişilebilir Yaşam Alanı ve Toplum Merkezi nihayet tamamlandı ancak merkez bir türlü faaliyete geçmedi.

 

 

25 özürlü vatandaşın konut ihtiyacını karşılamak üzere A ve B blokları olmak üzere üç tip konut modelinden oluşan yapılar yıllarca tamamlanmayı bekledi, toplum merkezi ya da sosyal tesis olarak kullanımı planlanan merkez sonunda tamamlandı. Camları, kapıları, boya badanası ile dört dörtlük hazırlanan bina bir türlü faaliyete geçmezken, madde bağımlılarının mekânı haline gelmeye başladı.

Merkezin topluma kazandırılıp, engelli bireylere hizmet etmesi için neyi beklediği bilinmezken, dört dörtlük bina çürümeye terk ediliyor.
Her şeyi tamamlanan binanın camları şimdiden kırılmış, bahçesinin çöplerle dolduğu merkezin aydınlatma kabloları ve yangın söndürücü hortumlarının söküldüğü görülüyor. Madde bağımlıların dadanmaya başladığı merkez çevre sakinlerini de tedirgin ediyor.
Her şeyi ile tamam gözüken merkezin Düzce’de pek çok proje ve yatırım gibi prosedür engeline mi takıldığı merak konusu oldu.
Kalıcı konutların yanında inşa edilen evler, yalnız yaşayacak engelli bireyler için bir, aileleriyle birlikte yaşayacaklar için iki ya da üç yatak odasından oluşuyor.
"Engelsiz Erişilebilir Yaşam Alanı Projesi" kapsamında 2005 yılında Kalıcı Konutlarda yapımına başlanan Toplum Merkezi'nde toplantı odası, fizyoterapi odası, kütüphane, Internet erişimi olan bilgisayar laboratuarı, kafeterya - ortak mutfak, kreş, proje kooperatifi için ofis odası, dükkân, konuk evi ve ortak açık bahçe, üretim atölyeleri , lokanta ve eğitsel mutfak bölümleri bulunuyor.
Gelir seviyesi düşük, sosyal güvencesi bulunmayan veya alt gelir grubunda olan Yüzde 80 bedensel, yüzde 20 zihinsel ve diğer engelli gruplar ve Proje mekanı içinde yaşamaya istekli engelliler için projelendiren Toplum merkezi, engellilerin toplumsal entegrasyonuna katkı sunmayı hedefliyor. 


Haber: S. KAŞKIR