Türkiye İstatistik Kurumu, ilk defa yayımlanan illerde yaşam endeksi ile bireylerin ve hanehalklarının yaşamını objektif ve subjektif göstergeler kullanarak yaşam boyutları ayrımında il düzeyinde ölçmeye, karşılaştırmaya ve zaman içinde izlemeye yönelik bir endeks çalışması yaptı. Çalışmanın amacı, ildeki yaşamın tüm boyutları ile izlenmesine ve iyileştirilmesine altlık oluşturacak bir gösterge sistemi geliştirmek.

İllerde yaşam endeksi; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere yaşamın 11 boyutunu kapsıyor, araştırma 41 gösterge ile temsil edilen bu boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde sunuyor.

Komşularımız ilk 3’de

Isparta, yaşam endeksinde en yüksek endeks değer ile ilk sırayı aldı. Isparta’yı sırasıyla komşu illerimiz Sakarya ve Bolu takip etti. Düzce ise 81 il içinde 56. Sırada kendine yer buldu. Düzce araştırmada başlıklarda yer alan konularda sıralaması pek parlak çıkmadı. Ancak tüm bunlara karşın yaşam memnuniyetinde ilk 10’da yer alması şaşırttı.

Düzce Konut endeksinde 38.

Barınma ve yaşam alanı olarak kullanılan ve özellikleri itibariyle birey ve hanehalkının yaşam kalitesinde etken olan konut boyutu endeksinde Düzce 38. Sırada yer aldı. Komşu ilimiz Sakarya bu alanda yine birinciliği kaptırmadı.

Düzce Çalışma hayatı endeksinde 59.       

Kişilerin maddi olarak daha çok kaynağa erişebildiği bir hayat sürmelerini sağlayan, onlara yeteneklerini geliştirme, toplum içinde yararlı hissetme ve özgüvenini arttırma yoluyla yaşamını iyileştirme imkânı sunan çalışma hayatı boyutunda en yüksek endeks değeri Zonguldak aldı. Düzce bu endekste 59. Sırada kendisine yer buldu.

Gelir ve servette 11. sırada

Kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılama ve ekonomik ve kişisel risklere karşı korunma imkânı sunan gelir ve servet boyutunda ise Düzce üst sıralarda bulunuyor.  Daha önceki araştırmalarda bankadaki mevzuat miktarı en zengin iller arasında olan Düzce, TÜİK araştırmasında gelir ve servet endeksinde  11. Sırada yer aldı.

4 kategoride sonlarda!

Düzce Bireylerin genel sağlık durumu, sağlık altyapısı ve imkânlarının yeterliliği, sağlık hizmetlerinden memnuniyet açısından yaşam kalitesi ile doğrudan ilgili olan sağlık boyutu endeksinde Düzce 81 il içinde ortalarda kendine yer aldı. Sağlıkta 43. Sırada yer alan Düzce; Eğitim, Çevre, Altyapı ve güvenlikte son sıralarda yer aldı. Düzce Bireylerin topluma ve ekonomiye verimli bir şekilde katılması için gerekli bilgi, beceri ve yeterliliklerin sağlanmasında büyük öneme sahip eğitim boyutu endeksinde 65, bireylerin mevcut ve gelecekteki sağlığına ve sürdürülebilir yaşamına doğrudan etkisi bulunan çevre boyutuna ilişkin endekste 71., Bireylerin en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek güvenlik boyutu endeksinde 2013-2014 yılı verilerini baz alarak 77., Yaşanılan alanda altyapı hizmetlerine erişilebilme kapasitesi ve memnuniyetini göstermesi açısından yaşam kalitesinin önemli bir boyutunu temsil eden altyapı hizmetlerine erişimde 63., çeşitli sosyal faaliyetlere sahip olma yoluyla bireylerin sağlık, çalışma hayatı gibi diğer yaşam boyutlarını da olumlu etkileyen sosyal yaşam endeksinde 39. oldu.

11 kategorinin yarısında son sıralarda yer alan Düzce’de İnsanların yaşamlarının farklı zamanlarında ve alanlarında ortaya çıkan ihtiyaç ve isteklerinin karşılanmasından doğan tatmin düzeyini ifade eden yaşam memnuniyeti boyutunda ise 7. Sırada olduğu açıklandı.

HABER;S.KAŞKIR