Kış şartlarının kendisini yavaş yavaş göstermesiyle birlikte kömür satışlar da hızlandı. Kömür fiyatlarının 3 ay öncesine kadar çok yükseldiğini ifade edilirken, geçen yıl tonu 380-400 lira arasında seyreden yerli kömürün bu yıl 420-440 liraya kadar çıktığı belirtildi.

Edinilen bilgilere göre; ithal kömürde fiyatların çok değişmediği ancak dolarla alınıp satılmasının dezavantaj oluşturduğu, 3 ay önce bin 600 liradan işlem gören kurun, bugün bin 900 lira bandına dayandığı ve bu artışın dolarla alınan kömür fiyatlarını olumsuz etkilediği kaydedildi.

Yaz aylarında dolar kurunun düşük olduğu dönemde kömür alan vatandaşların daha karlı olduğunu vurgulanırken yetkili ağızlardan şu açıklama yapıldı: ''Doların artması tüketicinin kömür alımını biraz zorlaştırdı. 1 ton ithal kömür alacak olan vatandaş, kurdaki artışla birlikte yaklaşık 100 lira fazla para ödeyecek.

Tüketicinin geliri lira cinsinden olduğu için kurun yükselmesi tüketiciyi olumsuz etkiliyor. Kısa süre sonra sobalar kurulacak ve kaloriferler yanmaya başlayacak. Bizim tüketiciye önerimiz, bir an önce kömürlerini almaları.

Doların şu anki seyri tam belli değil ve artış gösterebilir. Kış şartları fazla etkisini göstermeden vatandaşlarımız kömürlerini alsın. Alışverişini sonraya bırakanlar kömürü daha pahalı alabilir.''

Haber; C. ÜSTÜNER