Düzce’de trafiğe çıkan araç sayısının  her geçen gün artmasıyla birlikte daha karışık hale gelen trafik sorununu çözebilmek için klasik metodların yeterli olmadığı bir noktaya doğru ilerlerken,Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün  2006 yılında tamamladığı Düzce İl Çevre Durum Raporunda hava kirliliği, trafik toplu taşıma gibi sorunların en etkili çözümü olarak   hafif raylı sistemler öneriliyor.

Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün Çevre Durum Raporu’nda ilimiz sınırları içinde kullanılan raylı sistem olmadığı belirtilirken, Düzce Kent Merkezi ile Kalıcı Konutlar Bölgesi, düzce Üniversitesi ve Organize Sanayi Bölgeleri arasında hafif raylı sistemlerin yapılmasının ulaşım sorununun çözülmesinde en etkili çözüm olacağı belirtiliyor. Raporda ayrıca ulaşım sorununun bu şekilde çözülmesi durumunda il genelinde turizm ve şehirleşme alanında büyük bir adımın atılacağı ve hava kirletici egzoz  gazlarının büyük oranda önleneceğinin açık olduğu ifade ediliyor.

İki yıl önce ortaya atılan öneri konusunda herhangi bir adımın atılmamasının nedeninin ise işletim maliyetinin çok düşük olmasına karşılık kurulum maliyetinin karayollarına göre yüksek olması değerlendirmeleri yapılırken, trafik kazalarından ulaşım hizmetlerinde tekelleşmeye kadar pek çok sorunun bu yolla  aşılabileceği, kurulum maliyeti engelinin ise uygun krediler bulunarak çözülebileceği düşünülüyor. Sistemin aynı zamanda bir seferde çok fazla yolcunun taşınmasına olanak sağlaması nedeniyle toplu taşımacılıkta oldukça ucuz hizmet sunulmasının sağlaması, aynı zamanda işletmeciliğini yapacak olan kuruma da önemli ölçüde gelir sağlayabileceği ifade ediliyor.

Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün önerisi gerçekleşirse ulaşım zorlukları nedeniyle Düzce’ye yeni katılacak olan Konuralp Bölgesi, merkezle birleşmenin yeni adresi olan Beyköy, Yenikent ve Düzce Merkez arasında gidip gelmenin kolaylaşması nedeniyle kent merkezinde büyük bir ekonomik hareketlenme sonucunu doğurması da kaçınılmaz olacak.