Düzce Valiliği ve Düzce Emlakçılar Derneği tarafından Düzce'de ilk kez emlak piyasasına yönelik geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Düzce Valiliği'nde bugün gerçekleştirilen toplantıda günlük kiralanan evlerden son dönemde sayıları giderek artan göçmenlere, korsan emlakçılardan işini düzgün şekilde yapan emlakçıların taleplerine kadar bir çok konu masaya yatırıldı.

Geniş katılımlı toplantı
Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ve Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya başta olmak üzere jandarma, emniyet, İl Göç İdaresi, TSO ve Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB)'nden temsilciler ile emlakçıların katıldığı "Emlak Piyasası İstişare Toplantısı"nda bir konuşma yapan Vali Zülkif Dağlı, ilk kez organize edilen bu toplantıda hem emlakçılara kulak verildiğini hem de Düzce'de emlak piyasasına yönelik sıkıntı ve önerilerin değerlendirildiğini söyledi.

"Günlük ev kiralama sorunu titizlikle incelenmeli"
Emlak sektörünün sorunları ve temsilcilerinin taleplerinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Başkan Dursun Ay ise günlük ev kiralama sorununun titizlikle incelenmesi ve gereğinin yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Buradaki en büyük problem günlük kiraya verilen evlerdir. Çünkü burada kimin kaldığı belli olmuyor. Sizlerin aslında bu görevi yapmanız çok güzel bir şey, buralara kim geldi kim gitti denetleme şansınız oluyor.

"Suriye’den, İran’dan, Irak’tan, Afganistan’dan yoğun bir akın var"
Şehrimize biliyorsunuz yoğun bir şekilde göç var; Suriye’den, İran’dan, Irak’tan bilhassa Afganistan’dan yoğun bir akın var. Bu kişiler memleketlerinde yaşadıkları sorunlardan dolayı buralara geldi. İnşallah memleketlerindeki sorunlar en kısa sürede çözülür ve onlar da vatanlarına geri döner. Sizlere tavsiyem onlara olumlu yaklaşmanızdır. Çünkü ben inanıyorum ki onlar memleketlerine gittiklerinde bizleri anlatacaklardır. Onlara burada bir yuva bulma konusunda sizler öncülük ediyorsunuz. Bu konuda valiliğimiz de ciddi çalışmalar yapıyor. Ciddi yoğunlaşmalar olması halinde elimizde bazı yerler var; oraları derhal faaliyete geçirmek üzere ön çalışmamızı yaptık.”
dedi.

Başkan Ay'dan emlakçılara tavsiyeler
Daire sahibi olmak isteyen vatandaşlar ile daha çok Düzce Belediyesi arasında anlaşmazlık yaşanmasına sebep olan ruhsat ve iskan konularında da uyarılarda bulunan Başkan Ay, emlak sektörü temsilcilerine kanuna uygun şekilde kiralama, alım ve satım yapılması yönünde tavsiyelerde bulundu. Başkan Ay, “Belediye başkanı olarak sizlere tavsiyem şudur; genelde bazı insanlara kiralama değil, arsa ve daire satışlarında da her şey kanuna uygun olsun. Bir müteahhit size "Şu dairemi sat" diyorsa ve dairenin iskanı yoksa ‘Bunu satamayız kardeşim’ diyebilmelisiniz. Yani inşaatın ruhsatı iskanı her şeyi olsun, öyle satış yapalım. Çünkü vatandaşımız resmi prosedürleri bilemiyor, sizlere güveniyor. Dolayısıyla onlara öncülük yapın, vatanda yanılmasın. Bu konuda biz de sizlere güveniyoruz. Hepinize saygılarımı sunuyor, teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

"Düzce'de büyük sorun: Çantacı emlakçılar"
Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya ise göçmenlere kiralanan evler konusunda yaşanan sorunlara değinerek, şöyle konuştu: "Şikayetler bize de geliyor. Bizim tespitimize göre yapılan yanlışlar ve eksikler Düzce’de bulunan emlakçılar tarafından yapılmıyor. Bunları kim yapıyor? Göçmenlerle geldiğinde ilk temasa kim geçiyor? Çantacı emlakçılar geçiyor çünkü onların hedef kitleleri göçmenler. Çünkü onlarla meşru mal sahipleri çalışmaz. Tapu sahipleri, mülk sahipleri çalışmaz. Kim çalışır; cami önünde, çay ocağında oturanlar çalışır. Bu arkadaşlarımız daha önce buraya gelmiş Iraklı, Suriyeli, İranlı bu insanlarla tanışmış bunların içinde çoğu dil bilmiyor. Tercümanlık yapanlar var göçmenlerin içinde. Onlarla işbirlikçiliği yaparak yeni gelenlere ev kiralıyorlar. Oysaki kira kanununda 4 mülkiyet 1'den fazla kişiye kiralanabilir. Oturum hakkı var."

"Bizi kandırıyorlar"
Düzce Emlakçılar Derneği olarak İl Göç İdaresi ile ortak bir çalışma yapma önerisinde de bulunan Kaya, "Siz göçmenlere "Tutabilir izin" kağıdı verin, biz de o izin kağıdını gördüğümüz zaman göçmene ev kiralayalım. Benim ofisime de geliyor göçmen. Çıkartıyor yeşil kimliğini bırakıyor olmuş Türk, oturma hakkı almış. Ben buna ev veririm. Öteki geliyor pasaportunu gösteriyor diyor ki "Benim bu ilde oturabilmem için bir ev kiralamam lazım. Kira sözleşmesini yapıp göç idaresine gideceğim oturum alacağım." Evi kiralıyor sonra yok. Biraz da şımardılar. Biz onlara ev sahipliği yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bizi kandırıyorlar. İcraya ver al, baş kaldırıyor. Çünkü kaybedecek bir şeyi yok." dedi.

Kayıtdışı emlakçı sorunu
Kayıtdışı emlakçı konusunda da uzun yıllardır sürdürdükleri çalışmanın sonuna geldiklerini belirten Kaya, "Cuma günü Ankara’da bir toplantımız var. Ticari taşınmaz genelgesi ve akabinde emlak müşavirliği kanunu çıkıyor." şeklinde konuştu.

"Günlük kiralama işine girmeyin!"
Düzce Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Kaya son olarak Düzce'de kayıtlı ve ruhsatlı hiçbir emlakçının günlük ev kiralamadığını belirterek, 'Günlük ev kiralama işini tasvip etmiyoruz. Buradan üyelerimize bir kez daha "Günlük kiralama işine girmeyin!" telkininde bulunuyoruz." dedi.

Emniyet, jandarma ve il göç idaresinden yetkililerin de emlakçılara bilgiler verdiği toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.

Haber: C.ÜSTÜNER