Düzce Hilmi Çilingir Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Ar, huzurevi sakinlerinin daha iyi vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla kurdukları hayvanat bahçesindeki hayvanların yumurtalarını değerlendirmek için bulaşık makinesi içine yerleştirdiği dijital termostat, iki ampul ve bilgisayar fanı ile kuluçka makinesi yaptı.

Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Ar, hayvanat bahçesi yapma projesi kapsamanda çeşitli tavuklar, ördekler ve kazlar getirttiklerini söyledi.

Hayvanat bahçesini yaptıktan sonra hayvanların yumurtlamaya başladıklarını belirten Ar, "Bu yumurtaları da ne yapacağımızı düşündük. 'Ne yapabiliriz' diye düşünürken bir kuluçka makinesi yapmaya karar verdik. Çünkü hayvanlar her zaman yumurta üzerine yatmıyordu. Makine için düşünürken eski bir bulaşık makinesi elimize geçti. Bunu kullanmaya karar verdik" dedi.

Ar, bulaşık makinesini yeniden dizayn ettiklerini ifade ederek, "İçindeki sıcaklığı sabit tutmak için makinenin içine dijital bir termostat koyduk. Sıcaklık oluştursun diye içine iki tane ampul yerleştirdik. Ampulün yanmasıyla birlikte içeriyi ısıtıyor. Sıcaklık 37 dereceye geldiği zaman termostat elektriği keserek sistemi kapatıyor ve içerisi bu sıcaklıkla sabit kalıyor. Ayrıca kuluçka makinesinin sıcaklığını ve nemini sabitlemek için bir kap içine su koyduk. Daha sonra bir bilgisayar pervanesiyle makinenini içindeki hava sirkülasyonunu sağladık. Makinede bir kaç tane de delik açtık. Yumurtaların günlük çevrilmesi gerekiyor. Tavuklar altındaki yumurtaları sürekli çevirir. Biz de bununla ilgili bir aparat yaptık. Bir tahtaya ip bağlayarak yumurtaların çevrilmesini sağladık. Makinenin kapağını açmadan hepsini aynı anda çevirmiş oluyoruz. Sistem bu şekilde çalışıyor" diye konuştu.

Makineyi ilk yaptıklarında huzurevi sakinlerinin yumurtalardan civciv çıkacağı konusunda çok Umutlu olmadıklarını anlatan Ar, şöyle konuştu:

"Makinenin çalışmayacağını söylüyorlardı. Hatta iddialaştık. 21 gün sonra yumurtalardan civcivler çıkınca hepimiz çok mutlu olduk. Huzurevi sakinleri de sanki torunları olmuş gibi sevindiler ve ilgilendiler. Şu anda huzurevi sakinleri, civcivlerin bakımlarını gönüllü olarak yapıyor. Sabah uyanan huzurevi sakinleri, ellerine buğday alıp hemen tavukları ve civcivleri yemliyor, sularını koyuyor. "

Haber; C. ÜSTÜNER