Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Düzce ile birlikte toplam 51 şehrin 'bütünşehir' olması için start veriliyor. Düzce'nin mülki idare sınırlarını genişletecek olan “bütünşehir” uygulamasının ayrıntıları şöyle...
Bütünşehir nedir?
Bütünşehir; il belediyesinin sınırlarına 5 km.’lik yay çizildiğinde bu yayın içinde merkezi kalan (mücavir alan değil merkezi) belde belediyesinin il belediyesine ilk yerel seçimle birlikte katılımı olarak ifade ediliyor. İlçeleri kapsayamayan bütünşehir, merkez ilçe sınırlarını aşamıyor.
Bütünşehir ilçe/il belediyesi ile iç içe girmiş olan köy ve beldeleri mahalleleriyle merkez belediyeye bağlamak suretiyle parçalı yönetimin önüne geçmek amaçlıyor. Bu konudaki ilk fikir ve uygulama Denizli’de uygulandı.
Bu düzenlemenin çeşitli açılardan olumlu ve olumsuz yansımaları ise tartışılmaya devam ediliyor. Hizmetlerin koordinasyonu ve bütçeleri sınırlı bazı beldelerde altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi olumlu sonuçlar arasında gösterilirken, buna karşılık belde belediyelerinin yetkilerinin bütünşehire geçmesi çok sayıda sıkıntı yaratacağı görüşü hakim.
Köyde yaşam pahalıya mal olacak
Bütünşehir uygulamasıyla köyde yaşam pahalıya mal olacak. Köy tüzel kişiliklerinin sona ermesi ile mahalleye dönüşecek köylerde ikamet edenlerden 5 yıl sonra olsa da Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) alınacak.
Mahalle olan köylerdeki hanelerin elektrik ve su abonesi olması zorunlu olacak. Abonelerden sayaç bedeli, teminat bedeli, bakım bedeli, atık su kullanım bedeli, kaçak arama bedeli, sayaç muayene bedeli v.b. ücretler alınacak, ayrıca yasaya göre, mahalleye dönüşen köylerde, su ve katılım payları adı altında tahsilat yapılacağı ve bu kararın ise belediye meclislerine bırakıldığını anlattı.
Bütünşehir olan bu düzenleme İl Genel Meclisi’nin de tüzel kişiliğini kaldıracak. Büyükşehir belediyeleri hizmet alanı içine giren köylere şehir merkezinden hizmet götürmeye çalışmayacak.

Haber; S. KAŞKIR