UNESCO tarafından, Dünya Kültür Mirası Geçici Aday Listesi'ne alınan tarihi Ceneviz Kalesi,iki yıldır restorasyonun tamamlanmasını bekliyor… Ceneviz Kalesi eşsiz plajları ve tarihi dokusunun yanında, Akçakoca’nın en fazla tercih edilen piknik ve mesire alanı olma özelliği taşıyor. Ancak ne yazık ki muhteşem bir manzaraya sahip bu tarihi kale restorasyonu bekliyor.
Ceneviz Kalesi'nde gerçekleştirilecek olan çalışmalar çerçevesinde, ilk olarak kalenin halen yer yer görülen, ancak büyük bir kısmı toprak altında kalan duvarları ortaya çıkarılacak, ardından giriş bölümünün yüksek ve yer yer harap olmuş kuleleri ile birlikte onarılması ve ayrıca, kalenin çevresinde sosyal alanlar oluşturalacaktı.
Ceneviz Kalesi son olarak Vali Ali Fidan’ın başkanlık ettiği İl Koordinasyon toplantısında gündeme geldi. Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, “kale kapatıldı, iki yıldır bekliyoruz. Ödenek de yok” diyerek bu konuda yardımcı olunmasını istedi. Özellikle yaz döneminde daha çok ziyaretçinin gelmesi beklenen kalenin restorasyon çalışmaları başta olmak üzere kısa sürede bakıma alınması da şart gibi gözüküyor.

Haber;S:KAŞKIR