Düzce'yi merkezde ikiye bölen Asar suyu'nda sabah saatlerinde görülen balık ölümleri çevrede endişeye ve paniğe yol açtı..Ölü balıkları gören ve toplayan vatandaşlar yetkilileri arayarak balık ölümlerinin nedenleri hakkında bilgi almak istedi. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleriyle birlikte ortak hareket ederek Asar Suyu'nun aktığı ve balık ölümlerinin görüldüğü Düzce merkezle Darıyeri Hasan Bey Köyü'ne kadar olan bölümde balık ölümlerinin kaynağını bulmaya çalıştı.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Hakan Barın ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bağlı Çevre Mühendisi, Jeofizik mühendisi ve Su ürünleri Mühendislerinden oluşan ekip geniş bir alanda inceleme ve araştırmada bulundu. Balık ölümlerinin Üçköprü Köyü'ndeki otoban köprüsü'ne kadar geldiğini gören ekipler net bir sonuca ulaşamadı.

 

Yetkililerin herhangi bir bulguya rastlayamadığının öğrenilmesinin ardından Haber Merkezimiz Kaynaşlı'ya kadar olan bölümde araştırmada bulundu.Kaynaşlı Şimşir Mahallesi, Otoban gişelerinin alt kısmında bulunan TEM'le D-100 karayolunu bağlayan köprünün altında ciddi anlamda atıklar tespit ettik..

 

Şimşir Mahallesi'nde yaptığımız inceleme ve görüşme esnasında mahalle halkının önemli bir tespitte bulunduğunu gördük. Halkı balık ölümlerini kanalisasyonun Asar Suyu'na akan "lağım Suyu"ndan kaynaklandığı iddiasında bulundu:

     

Kaynaşlı'nın büyük bir bölümünün lağım suyunun Asar Suyu'na aktığını belirten vatandaşlar özellikle yazın ciddi anlamda kokunun etrafı rahatsız edecek seviyede yayıldığını belirtirlerken yetkililerin bu alanı görmelerini istediler.Şimşir Mahallesi'nde aynı bölgede İSKİ'ye ait uyarı tabelasının da bulunması kokuyu da çöp atılmasını da önlemiş değil..Yetkililer balık ölümlerinin dereye atılmış bir kimyasal maddeden kaynaklahmış olabileceğini belirtirlerken ciddi anlamda bir bulguya rastlanmamış olması "kafaları karıştırıyor"..

Şimdi Düzceli balık ölümlerinin nerden ve kimlerden kaynaklandığını merak ediyor.

Haber;E.TAYHAN