Düzce'de yaşanan hava kirliliği meslek örgütlerinin de tepkisine yol açıyor..Türkiye Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Çevre Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ziyneti Bayri Ünal ve Eğitim-İş Temsilcisi Hüseyin Arslan başta olmak üzere bir araya gelen STK temsilcileri Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu'nun önünde bir araya gelerek kirliliğe dikkat çekildi..


ÖNLEM PLANI AÇIKLANMADI

Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu önündeki basın açıklamasında ilk olarak Türkiye Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu konuştu. Bozoğlu, yetkililerin önlem planı açıklamamasını eleştirdi. “Düzce’de aylardır süren hava kirliliğine dair Belediye, Valilik, İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü anlaşılmaz bir şekilde sessizliğini koruyor. 21 Ocak günü kirlilik Partikül Madde 10 (PM 10)’da 664 mikrogram/m3 e çıktı. Bu değer Avrupa Birliğinin sınır değeri olan 50 mikrogram/m3 13 katı! Kentin yöneticileri, halkın sağlığını korumakla görevli kişiler hala herhangi bir açıklama yapmadığı gibi bir önlem planı da açıklamadı…”


HALKIN NE SOLUDUĞU BİLİNMİYOR

‘Düzce’deki yurttaşlar sadece 68 gün temiz hava soluyabildi. 297 gün kirli havaya maruz kaldı.’ Diyerek sözlerine devam eden Bozoğlu, şöyle devam etti. “ Şu anda Düzce’de bu kirleticilerin değerleri, halkın ne soluduğu, ciğerlerine hangi maddelerin gittiği bilinmiyor. Bu kirleticilerin toplumca mücadele ettiğimiz uyuşturucudan da sigaradan daha tehlikeli olduğu unutulmamalı.”


DÜZCELİLER KANSER RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA!

Bozoğlu, Düzce’deki hava kirliliğiyle ilgili değerleri aktararak önerilerde bulundu. “Düzce’de ayın 297 günü sınır değerler aşıldığı için halk kirli havaya maruz kaldı. Bu sınır değerin AB’de 35’den fazla aşılması halinde acil önlem alınıyor. Düzce halkı kanser tehlikesi yaşıyor. Akciğer hastalıklarının tamamı Düzcelilerin kaderi haline getirildi. Düzce, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün terselme haritalarına göre en sorunları iller arasında. Bu verilere göre 22 Ocak’ta yani bugün de terselme gerçekleşecek. Düzce halkına akşam saatlerinde dışarıya mümkün olduğunca çıkmamasını öneriyoruz.”

NE YAPILMASI GEREKİR?


Bozoğlu son olarak ne yapılması gerektiğini anlattı. Bozoğlu, “Düzce’nin coğrafi yapısını veya konumunu değiştirmek mümkün değil. Bu nedenle çağdaş, bilimsel çözümler üretmek gerekiyor. Temiz Hava Eylem Planı tüm kurumların, STK’ların katılımı ile hazırlanmalı, bu plandaki uygulamalar kesin ve kararlı bir biçimde uygulanmalıdır. Düzce’de coğrafi konumdan kaynaklı enverziyon (terselme-inversion) problemi nedeniyle kirli havanın dağılamaması problemi var. Bu sorunla yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Bu nedenle, kentin alanlarının imara açılması acilen durdurularak, hava koridorlarının önüne bina yapımı engellenmelidir. Eğer bir kentsel dönüşümden söz edilecekse, hava kirliliğini çözme odaklı yürütülmelidir.” dedi.

 

Haber:Y.SEVER