Düzce Belediyesi Et Kombinası yaklaşan Kurban Bayramı için Kurbanlık hayvan kesimine hazırlandı. Belediyenin et kombinasında kurban kesecekler Diyanet Vakfı Düzce Şubesi’nden aldıkları sıra ile kurbanlarını kestirecekler. Et kombinasında günde 100 büyükbaş hayvan kesimi yapılabilecek. Vatandaşlar ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından belirlenen 20 özel kesim bölgesinde hayvanlarını kesebilecek. Düzce Belediyesi Zabıta Müdürü Kadir Karaçam, bayramda sokakların mezbahaya dönmemesi için vatandaşları uyardı. Geçmiş yıllarda kan gölüne dönen sokak, park ve bahçelerde bu yıl benzer manzaralar yaşanmaması için denetimlerinin devam edeceğini belirten Karaçam, vatandaşların kurbanlarını kesim yerlerinde kesmesini istedi.

 

 


RASTGELE YERLERDE KESMEYİN


Karaçam, “Belediyemizin belirlediği günlük 100 kurbanın kesileceği kapasitesi olan kombine binasında kesilebilirler. Rastgele yerlerde kesmelerini istemiyoruz. Kabahatler Kanununda, hayvan kesimi için tahsis edilen yerlerin dışında hayvan kesenlere para cezası uygulanacak. Özellikle kesildikten sonra işkembesini, atıklarını dışarıya atmasını hiç uygun bulmuyoruz. Bunların denetimleri bayramın 1., 2. Ve 3. Günü ekiplerimiz tarafından yapılacaktır. Bu suçları tespit ettiğimiz takdirde kabahatler kanununa göre cezai işlem yapılacaktır. Vatandaşlarımıza tek uyarım kurbanlık hayvanların atıklarını gelişigüzel atılmamasını özellikle istiyorum. Hem tehlikeli hem de çevre kirliliğine neden oluyor.” dedi. 


CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK


Düzce belediyesinin yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından belirlenen özel kesim yerlerinin olduğunu hatırlatan Karaçam, belirlenen yerler dışında kurban kesenlere para cezası kesileceğini bildirdi.


Karaçam, “Belediyenin haricinde Tarım İl Müdürlüğü’nün belirlediği yerler vardır. Vatandaşlarımız buralarda da kesim yapabilirler. Belirlenen yerler dışında kurban kesilmesi sağlık açısından da sağlıklı değildir. Kabahatler kanuna göre bu cezai işlemin miktarı ise 88 liradır.” dedi.


Öte yandan Zabıta Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesinde denetimlerini arttırdı. Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, fırın, kasap, imalathane, şekerleme dükkânları ve lokantalarda genel sağlık kuralları, ekmek gramajlarını inceleme ve denetimden geçirdi. Zabıta müdürü Karaçam, yapılan denetimlerde bu zamana kadar cezai işlem yapılmadığını Düzce’de gıda güvenliği açısından ruhsatı olmayan, merdiven altı diye tabir edilen işyerlerinin bulunmadığını belirtti.

 

 


DÜZCE’DE MERDİVEN ALTI YOK


Karaçam, “Şimdilik biz sahadayız. Daha önce imalathaneleri dolaştık, eksiklerini tespit ettik, düzenli çalışmaları için gerekli uyarıları da yaptık. Bu konuda esnafa ceza yazmadık. Düzce gıda konusunda gayet iyidir. Herhangi bir olumsuzluğa rastlamadık. Üretimlerde temiz ve düzenlidir. Bayram için alınacak olan şekerlerde vatandaşlar ilk olarak üretim tarihlerine bakmalıdırlar. Ürünün taze olması da çok önemlidir. Merdiven altı diye tabir edilen imalathaneler Düzce’mizde bulunmamaktadır. Bütün işyerleri ruhsatlıdır.” diye konuştu.


Hayvan pazarının yoğunlaştığı ilk günden bu yana denetimlerini sıklaştırdıklarını ifade eden Karaçam, geçmiş yıllarda yapılan denetimlerde şap hastalığına rastlandığını bu yıl ise herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadıklarını belirtti.

 


Karaçam, “Hayvan pazarında bayram gelmeden 1 ay önce çalışmalara başladık. Hayvan pazarlarında zabıta ekipleri, Tarım İl Müdürlüğü’nde yetkililer ve veterinerlerimizle kontrol ediyoruz. Hayvanın ilk olarak geldiği yer ve kulak küpeleri kontrol edilir. Olumsuzluk görüldüğü an hayvan pazarın almıyoruz. Geçtiğimiz senelerde şap hastalığı olan hayvanlar oluyordu ancak bu sene olumsuz herhangi bir olay yaşanmamıştır.” şeklinde konuştu.


Bayramın 4 günü zabıta ekipleri çalışacağını belirten Karaçam, “Vatandaşımızın herhangi bir sıkıntısı, şikâyetleri oldukları takdirde 153’ü arayabilirler. Zabıta ekipleri aksaklıkları düzeltmek için görev başında olacak. “ dedi.

  

Haber; S.KAŞKIR