Düzce’de yaklaşık 3 ay önce Ağa Mahallesi, merkeze bağlı Ballıca, Yenikaraköy ve Kirazlı köylerinde ortaya çıkan şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarı kapatıldı. Ancak pazarın kapatılması en çok hayvan satarak geçimini sağlayan çiftçileri etkiledi. Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, özellikle köylerde çiftçilerin bir iki hayvanını satıp oğlunu ya da kızının düğün masraflarını karşıladığını söyleyerek, “ Ancak 3 aydır çiftçi elindeki hayvanını karantina sebebiyle satamıyor. Bu sebeple de düğünlerini ertelemek zorunda kalıyor. Odaya bu konuda çok yoğun şikayetler geliyor. Şap hastalığı sebebiyle köylerde bir çok düğün ertelenmiş durumda. Çiftçi, elindeki hayvanı satamadığı için paraya çeviremiyor. Bu sebeple oğlunu ya da kızını evlendiremiyor. İnsanlar cemiyetlerini yapamadıkları için karşı tarafa ve çevreye mahcup oluyorlar, utanıyorlar.” diye konuştu.
Karanfil,  “Hayvancılıktan başka geliri olmayan bu insanlar gerçekten zor durumda. Uzun süren hayvan pazarlarının kapalı kalması hayvan üreticisini ve bu sektörden ekmek yiyen değişik meslek guruplarını ekonomik açıdan zor duruma düşürdü. En azından cemiyet yapacak ailelere hayvanlarını satıncaya kadar sıfır faizli kredi verilmelidir.” şeklinde konuştu.

 Karanfil ayrıca, pazarın kapalı olması nedeniyle borcu biriken çiftçilerin hayvanını elinden çıkarmak için yok pahasına kurnaz cambazlara satmak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.

Haber; H. İŞCAN