Hava sıcaklıklarının mevsim normalinin altında seyretmesi çiftçilere tedirgin ediyor. Meteoloji’nin Batı Karadeniz’de bu geceden itibaren Zirai don tehlikesi olduğunu duyurmasının ardından çiftçiler yetiştirdikleri ürünün zarar görmemesi için mücadele etmeye devam ediyor. Ziraat Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilcisi Nurullah Cinali de çiftçilere yapmaları gerekenler konusunda altın değerinde önerilerde bulundu.

RİSKLİ SAATLER GECE SAATLERİDİR
Cinali ilk olarak zirai don tehlikesine karşı alınabilecek tedbirleri paylaştı. Cinali, “Çiftçiler ürünlerinin zarar görmemesi için ürünün yetiştirildiği bahçeye sıcaklık uygulaması yapabilirler. Pratik olarak ot, saman gibi şeyler yakarak bahçenin belirli bölgelerinde ısı artışı sağlanabilir. Tedbirler gece alınmalı çünkü riskli saatler gece saatleridir.” Dedi.

Fındıkta risk oluşturacak sıcaklık aralığını eksi 1 ile eksi 2 değerleri olduğunu dile getiren Cinali, Düzce’nin geçtiğimiz haftalarda tehlikeli bir iki akşam yaşadığını ifade etti.

KALICI TESİS OLUŞTURMALARI GEREKİR
Sıcaklığın belirttiği değerlere düştüğünde fındığın yanma ihtimali olduğunu söyleyen Cinali, alternatif tedbirlere de değindi. “Su püskürterek tedbir alınabilir. Bu uygulamayı gece uygulamak pek kolay olmaz. Üreticinin bu uygulamayı yapabilmesi için kalıcı tesis oluşturmaları gerekir. Ayrıca üstten sisleme üniteleri kurularak kalıcı bir şekilde tedbir alınabilir.”

20 GÜN İÇERİSİNDE MEYVE VERİR
Fındık ve diğer tüm meyvelerde bundan sonraki süreçte riskin hep olduğunu söyleyerek 20 gün içerisinde fındığın meyvelerinin görülmeye başlanacağı bilgisini veren Cinali, son olarak çiftçilere meteorolojik gelişmeleri takip ederek gerekli tedbirleri almaları uyarısında bulundu.

Haber:Y.SEVER