Son yıllarda fındık ve meyve bahçelerine dadanarak özellikle üreticilere kabus yaşatan Amerikan Beyaz Kelebeği bu yıl da şaşırtmadı ve Düzce merkez ile bir çok ilçede yeşili zarar uğratmaya başladı. Kendi çaplarında yaptıkları mücadele yetersiz kalan çiftçiler ve bahçelerindeki ağaçları  zararlıya maruz kalan vatandaşlar, yakın tarihte mücadele desteği çağrısı yapmıştı. Bir çok köyde kelebeğin daha fazla yayılmasından korkulurken, geçmiş yıllarda olduğu gibi Düzce İl Özel İdaresi'nin sağlayacağı ödenekle İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık ekiplerinin işe koyulması için umutlu bekleyiş başladı. Köylünün beklentisi boşa çıkmadı ve Özel İdare'den Amerikan Beyaz Kelebeği'ne karşı mücadele desteği müjdesi geldi.

Mücadele haritası...

İl Özel İdare kaynaklı olarak, Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı Düzce ili Çilimli, Gölyaka, Gümüşova ve Kaynaşlı ilçelerindeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, merkez ilçede ise köy muhtarlıklarına kendi mücadelelerini yapmak üzere belirli sayıda ilaç ve şeker dağıtımı yapıldı.



İdareden konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre; Çilimli ilçesinde 15 köy ve 7 mahalle muhtarı ile Yenivakıf ve Sarımeşe muhtarlıkları kendi bölgelerinde ilaçlama yaptı. Gölyaka ilçesinde Aksu, Hamamüstü, Açma, İçmeler, Kemeryanı, Sarıdere köylerinde çıkışlar görüldü ve köy muhtarlıklarına ilaç dağıtımı yapıldı. Gümüşova ilçesinde 4 köyde yoğunluk görülürken, Sultaniye, Adaköy, Kahveleryanı, Hacıkadirler köy muhtarlıklarına ilaç dağıtımı yapıldı. Kaynaşlı ilçesinde zararlıya rastlandı ve 10 adet ilaç verildi. Akçakoca ilçesinde şu ana kadar yoğunluk görülmezken, çalışmaların devam ettiği kaydedildi. Merkez ilçesinde 39 köy ve mahalle muhtarlıklarına 245 adet ilaç dağıtımı yapılırken, geçen yıl kadar olmamakla beraber zararlıya rastlandığı bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan Düzce İl Özel İdaresi tarafından mücadele için 50.000,00 –TL ayrıldığı açıklandı. Bu kaynağın 29.670,00 –TL’si ile 1. döle karşı yapılan mücadele için 590 kg ilaç ve 1200 kg şeker alındığı bildirildi.

Haber:C.ÜSTÜNER