Kendisini Düzce'nin fahri milletvekili ilan eden ve sık sık şehre gelerek sorunları mercek altına alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yine çevre ile ilgili bir konuyu meclise taşıdı. Tanal, bu kez gündemine verimli tarım arazileri üzerine kurulacak tartışmaları arasında 3 yılı deviren ve yargıya kadar taşınan Çilimli OSB konusunu aldı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'na cevaplaması için 6 soru yöneltti.

Süreç bugüne nasıl geldi?

Bilindiği gibi tohumları 2013 yılında dönemin Valisi Adnan Yılmaz ve Çilimli Belediye Başkanı Muhsin Yavuz tarafından atılan Çilimli OSB'nin verimli tarım arazilerinin olduğu Topçular Mahallesi ve Söğütlü Köyü sınırları içindeki alana kurulmasına karşı çıkanların Sakarya 2. İdare Mahkemesi'ne açtıkları dava sonucunda mahkeme, bilirkişi heyetini görevlendirmişti. 3 kişilik bilirkişi heyeti, OSB'nin verimli tarım toprakları üzerinde kurulmasını gerekli kılan hususların irdelenmediği ve Toprak Koruma ve Arazi Kanunun ruhuna uygun bulunmadığı raporuna  dayanarak, Çilimli OSB için Düzce İl Toprak Koruma Kurulu'nun aldığı vasfının değiştirilmesi kararını oy birliği ile iptal etmişti. OSB kurulacak 255 hektarlık alanın 113 hektarlık bölümünü kapsayan alan için 14 Haziran 2013 tarihinde toplanan Düzce İl Toprak Koruma Kurulu'nun, "Kamu yararı gözetilerek verimli tarım arazilerinin tarım amacı dışında kullanımının uygun bulunma" kararı ile başlayan sürecin şuanki durumunu sorularıyla irdeleyen CHP Milletvekili Tanal, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na ilgili bakanlığın cevaplaması üzerine şu soruları sordu:

1- Düzce ili Çilimli ilçesinde kaç hektar verimli toprak arazisi vardır? Bu ölçüm ve değerlendirme yapılmadan Başkanlığınız tarafından Düzce İl Toprak Koruma Kurulu kararı nasıl onaylanmıştır?

2- Düzce Çilimli'deki alanın kaç hektarı verimli arazı içine yer almaktadır? Bu doğrultuda OSB tahsisinin gıda ve tarım yönünde değiştirilmesi için Bakanlığınız için çalışma yapılacak mıdır?

3- OSB gıda ve tarım yönünde olmayacaks, Çilimli'de OSB için hangi fabrikalar kurulacaktır?Hangi sanayi faaliyetleri açık olacaktır?

4- OSB'nin gıda ve tarım alanlarında değiştirilmesi düşünülmüyorsa, OSB'Nin Çilimli'de vereceği doğa tahribatı için alınacak önlemler nelerdir? Bu OSB'nin çevre yakınköy ve ilçelerde vereceği doğa tahribatı için çalışma ve önlemler için projeler nelerdir?

5- OSB kararları için Bakanlığın onaylanma süreci nasıl işlemektedir?

6- Düzce İl Toprak Koruma Kurulu'nun, 14 Haziran 2013 tarihinde,valinin de imzasıyla 113.09 hektar alan için Çilimli OSB kurulması adına kamu yararı ve kararla verimli tarım arazileri, tarım amacı dışında kullanımı uygun bulunma kararı hakkında bir soruşturma yapılacak mıdır? Yapılmayacaksa neden?

Haber;C.ÜSTÜNER