Düzce Genç Müsiad, Genç Girişimciler Kurulu ve Genç Eller Derneğinin birlikte düzenlediği “Kadim davamız, kanayan yaramız Doğu Türkistan” konulu konferans Ticaret ve Sanayi Odası’nda Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk’ün katılımıyla yapıldı.

Gecede söz alan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, devlet kurmak başka bir şey devletçilik anlayışı başka bir şeydir diyerek Doğu Türkistan’ın Çin’in baskılarına rağmen asimile olmadığını vurguladı.

Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz’da Doğu Türkistan’ın Türkiye için diğer Müslüman ülkeler kadar anlam taşıdığını ifade etti. Korkmaz, toplumun Orta Doğu’ya gösterdiği ilgiyi uzak Asya’ya göstermediğini belirterek herkesin Doğu Türkistan’daki Çin zulmünü karşı Çin ürünlerini boykot etmesini istedi.

Düzce Üniversitesi (DÜ) Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Fatih Özçelik’te Doğu Türkistan’ın tarihinden ve Doğu Türkistan’a yapılan Çin baskılarına direnen ismi Barat Hacı’dan bilgiler verdi. Özçelik’te Korkmaz gibi davetlilere Çin ürünlerini boykot etme çağrısında bulundu.

Geceye konuşmacı olarak katılan Dünya Uygur Kurultayı Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk Doğu Türkistan’ın tarihinden, özelliklerinden ve Çin’in uyguladığı acımasız politikalardan bahsetti. Fotoğraflar eşliğinde konuşmasını yapan Tümtürk, Çin’in İslami yasaklamasına rağmen Doğu Türkistan Türklerinin Allah’ın yolundan ayrılmadığını aktardı.  

Haber:Y.SEVER