Çin Büyükelçisi Yu Hongyang, Türkiye Çin İşadamları Derneği Başkan ve üyeleri ile birlikte Düzce’ye gelerek bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiler. İlk olarak Vali Ali Fidan’ı makamında ziyaret eden Çinli Heyet, ardından Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’i ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır’ı ziyaret etti. Sonrasında Çin Büyükelçisi Yu Hongyang ve işadamlarından oluşan heyet Düzce’de yatırım yapılabilecek alanları incelediler.

Fidan: Yatırıma Kapımız Açık

Ziyarette konuşan Vali Ali Fidan ise Düzce’de 156 Çinlinin yaşadığını belirterek, "yatırım noktasında her zaman desteğe hazırız ve size kapımız her zaman açık" diye konuştu.

Düzce'yi tercih ettik çünkü...

Çin Büyükelçisi Yu Hongyang, Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkileri önemsediklerini belirterek, bu kapsamda Çinli İş adalarının yatırım noktasında Ankara ve İstanbul’a yakınlığı ile ön plana çıkan ve Organize Sanayi Bölgeleri ile de yatırım için uygun olan Düzce’yi tercih ettiklerinin altını çizdi.

Düzce’de Çinli iş adamlarına yerel yöneticilerin desteğinin önemine değinen Yu Hongyang; "burada mevcut yatırımları bulunan Çinli İş Adamlarımız var. Güzel işler de yapıyorlar. Ekonomiye ve istihdama da katkı sağlıyorlar. Eğer Yerel makamlar bize bu desteği sürdürürlerse bizler de Düzce’yi her zaman yatırım noktasında ön sıralarda tutabiliriz. "diye konuştu.

Çinli Heyet, daha sonra Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’i ziyaret etti. Düzce’nin sanayi alanındaki gelişimi ve yatırımcıların gösterdiği ilginin konuşulduğu ziyarette Büyükelçi Hongyang, Başkan Keleş ile yatırımcıların tercihleri hakkında fikir alış verişinde bulundu.

Keleş: Yatırımcıların İlgili Bizi Memnun Ediyor

Başkan Keleş, “İlimizin kalkınması ve gelişmesi bakımından sanayi yatırımlarını dikkatle takip ediyor ve şehrimizde kurulmaları istihdam yaratmaları için çaba sarf ediyoruz. Bu çerçevede sizlerle de konuyla ilgili görüşerek fikir alış verişinde bulunma şansımız olduğu için büyük memnuniyet duydum. İlimizin tercih sıralamasında en üst sıralarda yer almasının asıl sebebi büyük şehirlere yakın olması ve Anadolu’ya açılan bir kapı vazifesi görmesidir. Bu nedenle gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Bu durum bizleri çok memnun ediyor, çünkü bir girişimcinin burada yatırım yapması her şeyden önce vatandaşlarımıza istihdam yaratır, dolayısıyla Düzce’mize kazandırır” dedi.

Düzce’ye gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Büyükelçi Hongyang,“Yerli ve yabancı yatırımcıların Düzce’yi tercih etmesi çok doğal gerek coğrafi yapısı gerek insan gücü ve hammadde potansiyeli bakımından öne çıkan bir şehir. Ben de yatırımcı arkadaşlarımın bu şehri daha yakından tanımak adına görmelerini arzu ettim. Sizlere de bu güzel karşılamanızdan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ardından Ticaret ve Sanayi Odası’na geçen Çinli Heyet, Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Çakır’ı ziyaret etti. Başkan Çakır, Çin ile Türkiye'nin arasında önemli ticaret hacminin olduğunu söyledi. Çakır, Çin ile olan ticarette ithalat kaleminin ihracattan çok fazla olduğunu, bu kalemlerde gerekli ticaretin sağlanarak çoğaltılması gerektiğini ifade etti.

Çin’e fındıkta satmak istiyoruz

Çakır, “Orta Doğu ile Afrika ciddi ve büyük pazarlardır. Çinli işadamlarının ülkemizde yatırım yapmaları durumunda bu pazarlara daha kolay inme şansları olacaktır. Düzce ülke ortalamasının üstünde girişimci ruha sahip bir il. Bu ve benzeri ticari girişimlerde Düzce'deki girişimciler her zaman hazırda bekleyeceklerdir. 1.6 milyar nüfusa sahip Çin’e fındıkta satmak istiyoruz. Ve bu konuda ciddi adımlar atmaya hazırız” dedi.

Toplantı daha sonra basına kapalı bir şekilde devam etti.
Haber: S. C. Akyüz