Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği ile civarda yaşayan köylüleri sık sık karşı karşıya getiren ve adliyeye de taşınan Hecinler mevkiindeki Katı Atık Depolama Tesisi ile ilgili “Artık kullanılmayacak” açıklaması yaparak konuya son noktayı koyan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün İSKİ düzeyinde yaptığı görüşmeler sonucunda Düzce’nin her gün ortalama 400 ton çıkan çöpünü yeni tesis kurulana kadar toplama ve aktarım işini İSKİ üstlendi. Bu doğrultuda Konuralp bölgesinde İSKİ tarafından “Çöp Aktarım İstasyonu” yapımına geçtiğimiz günlerde başlandı.

1 hafta içerisinde faaliyete geçmesi planlanan Çöp Aktarım Tesisi’ne ilişkin yetkililerden edinilen bilgilere göre, Düzce’deki bütün çöpler toplanarak tesise getirilecek, konveyöre dökülen çöplerse kapağı açık olan TIR’lara bir yandan dolum yapacak. Dolumu tamamlanan TIR’lar da İstanbul’a gidecek. İstanbul’a giden çöpleri ise İSTAÇ değerlendirecek.

“Çöp sorunu ile ilgili epey yol aldık”
Çöp aktarım istasyonu ile ilgili bilgiler veren Vali Dağlı, Çerkez Taşköprü mevkiinde bulunan vahşi depolama alanının da bugün itibariyle kapatılacağını belirtti.

Dağlı, “Çöp sorunu ile ilgili epey bir yol aldık. Konuralp’teki aktarma tesisimiz yapıldı. İSKİ geçen hafta işlere başlamıştı işçileriyle, kamyonlarıyla ve iş makineleriyle geldiler bu çalışmayı tamamladılar. Aynı zamanda Melen Bölgesi’ndeki şimdiye kadar çöp depoladığımız alanın da üzerini kapatmak suretiyle daha yaşanabilir ve çevreye kazandırmak maksadıyla çalışmayı da bir çalışmayı bugün başlatıyorlar. Birkaç gün de o devam edecek. Önümüzdeki haftadan itibaren de ümidimiz İSKİ’ye ait büyük TIR’larla çöpler toplanıp aktarılmak amacıyla İstanbul’a götürülecek.” diye konuştu.

“Bu iş uzun vadede devam etmeyecek”
Bunun uzun vadede devam etmeyeceğini aktaran Vali Dağlı ise, İSKİ’nin Düzce’ye en kısa zamanda yakma tesis ya da çöp bertaraf tesisi yapacağını belirtti.

Dağlı, “Bu götürme işi uzun vadede devam etmeyecek. İSKİ de bu maliyeti düşürmek anlamında kısa zamanda buraya bir çöp bertaraf tesisi veya yakma tesis şeklinde hemen çözüm bulacaklarını söylediler. Bizim için en güzel olanı şu ilimiz açısından, İSKİ bunu kendi görevi olarak bünyesine aldı, ‘Bu bizim işimiz’ dediler sayın bakanımıza da bize de beraber olduğumuz toplantılarda. Bu bizim için önemli bir artı çöp artık onların bünyesinde. Ayrıca 5 tane arıtma tesisinin ihalesi tamamlandı, onların inşaatı başlatılacak yakın zamanda.” ifadelerinde bulundu.