Düzceli Alim Zahid'el-Kevseri'nin ilk eğitimini aldığı 350 yıllık Çalıcuma Camiinin içler acısı haliyle ilgili yaptığımız haberin yankıları sürerken Düzce'de bazı köylerde bulunan "Cuma Camiileri"nin yeniden kurtarılmaıs gündemde..

Sadece Cuma ve Bayram namazlarının kılındığı ve "Cuma Camii" olarak bilinen Çalıcuma Camii'yle yaptığımız haberin yankıları sürüyor. Köylü bu camiinin kurtarılmasını diliyor bekliyor ve istiyor ancak yasal engeller "kara kara düşündürüyor.

Çalıcuma Camii bu haliyle beklerken, daha önce haberlerimize konu olan Günbaşı Camiinde yeni bir çalışma başlatıldığı haberi bizi umutlandırdı...Günbaşı Köyü Muhtarı Ayhan Özfatsalılar, haberin yapılmasının ardından konunun "Kültür Varlıkları"  tarafından dikkate alındığını hatırlatarak konuyla ilgili resmi yazışmaların sürdüğünü dile getirdi:

Günbaşı Köyü'ndeki Cuma Camiinin kurtarılması  için resmi yazışmalar sürerken bir Cuma Camiisi olan Ozanlar köyü" Camiinin son durumunu yerinde görmek istedik.Daha önce yıkık dökük görüntülerle yansıttığımız Ozanlar Köyü Cuma Camii  adeta geçen zamana inat bir halde "hiçber şey yapılmamış"...Definecilerin istilasından kurtarılamayan Ozanlar camiinin son hali de içler acısı bir halde..

Ozanlar'daki tarihi Cuma Camiinin içine girdiğinizde sizi manevi bir hava kaplıyor ancak içindeki o yıkıntılar, çöken tavan, kırılıp yerinden atılan kerpiçler, tarihi hatırlatan ağaç oymalı çerçeveler, kapısı kopmuş minarenin son hali, mimber, mihrap ve kürsü'nin içler acısı halini tarif etmek yerine sizlerin görmenizi istedik. İşte Ozanlar köyü'ndeki tarihi Cuma Camiinin içinden yansıyan "iç sızlatan" manzaralar...

Ozanlar Çamiindeki bu tarihi camii'nin içi de dışı da tanınmayacak halde..Defineciler işi o kadar ilerletmişki mihrabı'n altını üstünü delik deşik hale getirmişler..Konu hakkında bir gelişme olup olmadığını Ozanlar köyü Muhtarı Bülent Keser'e sorduk:

Tarihin yok olmaya yüz tuttuğu bir ilde tarihi eserleri toparlamanın, kültür ve tarihe verilen değeri ispatlamanın yöntemlerinden biri olan Düzce'deki tarihi camiilerin bir an evvel kurtarılmasını   dileyen özellikle tarihi duyarlılık gösteren vatandaşlar, örnekleri çok olmayan ancak tarihi değer açısından büyük değer taşıyan Cuma Camiileriniin  virane olmaktan kurtarılamasını bekliyor…

HABER;E.TAYHAN