2017-2018 eğitim-öğretim yılı 2.döneminin ilk gününde “Okul Güvenliği Uyuşturucu Maddelerle Mücadele ve Taşıma Servisleri” konulu toplantı yapıldı. Düzce Belediye Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, İl Jandarma Komutan Vekili Mustafa Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, İl Sağlık Müdürü İbrahim Özcan, kurum müdürleri ve servis şoförleri katıldı. 

Toplantıda konuşan Düzce Valisi Zülkif Dağlı uyuşturucuya karşı mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini söyledi.

Dağlı, “Hepimizin üzerinde vebal var”
 “İyiyle kötünün mücadelesi her zaman olacak. Onlar bunu yapıp satmakla uğraşacak biz de engellemek için uğraşacağız” diye konuşan Dağlı, uyuşturucuyla mücadelede asla taviz verilmeyeceğinin altını çizerek, cezaların en üst seviyesini uygulayacaklarını belirterek şu ifadelerde bulundu:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın bildiğiniz gibi sözü var, ‘Terör nasıl bir belaysa, bağımlılık ve uyuşturucu da en az o kadar büyük bir bela’ Terör belki bize uzakta kalıyor ama bağımlılık yanı başımızda. Kendi çocuğumuzda, komşumuzda, kardeşimizin çocuğunda ve yakınlarımızda her zaman görülme ihtimali var. Güvenlik güçlerimiz Afrin’de bu kış gününde nasıl mücadele ediyorsa bize düşen görev de yine burada uyuşturucu ile, bağımlılıkla mücadele edip, çocuklarımızı ve gençlerimizi en iyi şekilde yarına hazırlamak.  Burada hepimizin vebali var. Başta benim vebalim var. Bunun altında gerçekten kalmak istemiyoruz. Belediye Başkanımızın, Milli Eğitim Müdürümüzün, Jandarma Komutanımızın, Sağlık Müdürümüzün, hepimizin. Tabii bizim var, velilerimizin de var. Çocuklarımız akşam ne yapıyor? Belli saatten sonra eve geldi mi, geldi mi? Nerelerde vakit geçiriyor? Okul müdürümüzün üzerinde çok büyük bir vebal var. Okulun açılışından en az bir saat önce okuluna gelerek okulu eğitime, öğretime hazır hale getirmeli. Öğretmenlerimiz aynı şekilde. Bu kadar büyük bir sorun varken bunu tek başımıza çözmemiz mümkün değil. Bu açıdan topyekun bir çalışmaya girmemiz lazım. Bununla ilgili de Üniversitemiz, Sağlık Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Emniyet, Jandarma, Müftülük hepsi bunun içinde, tabi muhtarlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte topyekun bir mücadele yürütmek durumundayız.”

“Mağdur edebiyatı yapmasınlar”
Okul servis sürücüleri ve kahvehane işleten esnafa yönelik konuşan Vali Dağlı, sert uyarılarda bulunarak şöyle konuştu:

“Okulların güvenliği önemli. Okullarımızda artık güvenlik görevlileri de çalışacak. Çocuklarımızın kafelere, kahvehanelere girmemesi gerekiyor. Bunlar tespit edilirse burada kahvehaneciler Odası başkanının da olması lazım, 3 günden 6 aya kadar cezası varsa biz bunun üst limitini uyguluyoruz. Bunu bilsinler. Okul servis araçları konusu var. Bu yıl yapılacak olan uygulamalara göre aracın içinde sigara içen, kurallara uymayan hatta alkollü ve buna benzer durumlarda bulunan, laubali konuşmalar yapan, emniyet kemerlerini çocuklara taktırmayan sürücülere kesinlikle izin vermeyeceğiz. Servisçiler Odası Başkanımız da burada bilgisi olsun, buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Tüm meslek mensupları kendi arkadaşlarına, çalışanlarına tebliğ etsinler. Daha sonra ‘şöyle oldu, böyle oldu, mağdur olduk’ edebiyatlarına girmesinler.”

“Düzce’de boşanma oranı çok yüksek”
Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay da toplantıda söz aldı ve sağlıklı bireyler yetiştirilmesinin aileden başladığını söyleyerek buna yönelik yapılan çalışmaları anlattı. Düzce boşanma oranlarının oldukça yüksek olduğuna değinen Ay, “Aileyi sağlam tutarsak gerisi gelir” dedi.



Ay: “İş aileden başlar”
Belediye Başkanı Dursun Ay toplantıda eğitimin aileden başladığını söyleyerek, ailenin de eğitimine önem verdiklerini belirtti.  
Emniyetle birlikte çalıştıklarını ve zabıtadan oluşturulan bir ekiplerce park ve bahçelerin kontrol edildiğini de kaydeden Ay, “Şehrimizde boşanma oranı çok yüksek. Bunun için bir birim açtık. Evlenecek çiftlere eğitim vereceğiz. İş aileden başlıyor. Aile sağlam olursa herkes çocuğunu takip eder. Aileyi sağlam tutarsak gerisi gelir diye düşünüyoruz. Elbette güvenlik önlemlerini alacağız ama eğitimin de büyük ölçüde katkıda bulunacağına inanıyorum” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca, İl Sağlık Müdürlüğü’nden Zeynep Alçelik, Düzce Üniversitesi’nden Dilek Akkuş, İl Emniyet Müdürlüğü’nden Çocuk Şube Müdürü Bekir Daştan, İl Jandarma Komutanlığı’ndan Şube Müdürü Vekili Ömür Uysal ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit de kurumların uyuşturucu ile mücadelede yaptıkları çalışmaları anlattılar.



Haber: A. SARI