Düzce Üniversitesi; ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim insanları arasında yer alan ve yaptığı bilimsel çalışmalarla tarih alanında birçok konuya ışık tutan Prof. Dr. Enver Konukçu için “Saygı Günü” programı düzenledi. Yarım asra dayanan birikimlerinin yer aldığı, hazine niteliğindeki yaklaşık 35 bin kitap, belge ve farklı eserlerden oluşan büyük koleksiyonunu Düzce Üniversitesi’ne armağan eden değerli bilim insanı için düzenlenen “İnsanlığa Değer Katanlar: Prof. Dr. Enver Konukçu’ya Saygı Günü” başlıklı program, Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.



Prof. Dr. Enver Konukçu’nun onur konuğu olarak yer aldığı programa; Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, davetli konuklar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Program, Prof. Dr. Enver Konukçu için Düzce Üniversitesi tarafından hazırlanan belgesel filmin gösterimi ile başladı. Belgesel filmde, Prof. Dr. Enver Konukçu’nun yaşamı, eğitim hayatı, ülkemiz ve Düzce tarihine yaptığı katkılar etkileyici bir dille aktarıldı. Başarıyla oluşturulan film, katılımcılar tarafından ilgi ve beğeniyle takip edildi. Belgesel filmin ardından program, protokol konuşmalarıyla devam etti.

“Vefanın çok güzel bir örneğini yaşıyoruz”  
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Valisi Zülkif Dağlı, vefanın çok güzel bir örneğini yaşadıklarını belirterek programı düzenleyen Düzce Üniversitesi’ne teşekkür etti. Düzce Tarihi adlı iki bin sayfalık kitabın Türk Tarih Kurumu tarafından basılacağını söyleyen Vali Dağlı, kitabın basım ve dağıtımında Valilik olarak her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekledi. Türk Tarih Kurumu ve Düzce Üniversitesi ile birlikte Konuralp Gazi ve Akçakoca Bey sempozyumlarını düzenlemek istediklerinin altını çizen Vali Dağlı, Prof. Dr. Enver Konukçu’nun takdire şayan bir hayatı olduğunu dillendirerek kendisine yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti.



 “Bilimsel çalışmaları çok değerli”
Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, zamanın koşulları düşünüldüğünde Prof. Dr. Enver Konukçu’nun sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı yaptığı bilimsel çalışmaların çok değerli olduğuna vurgu yaptı. Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ndeki derslik binasına Prof. Dr. Enver Konukçu’nun adını verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, O’nun Düzce tarihi için yapılan çalışmaları kitaplaştırma aşamasına getiren Düzce Valisi Zülkif Dağlı’ya teşekkür etti.

Plaket töreni
Protokol ve açılış konuşmalarının sonrasında programın plaket töreni bölümüne geçildi. Yaptığı akademik çalışmalar ve yetiştirdiği öğrencilerle ülkemize büyük katkı sağlayan ve Düzce Üniversitesi’ne 35 bin eserden oluşan koleksiyonunu armağan eden Prof. Dr. Enver Konukçu’ya, Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından plaket takdim edildi.



“Kütüphanem Düzce’ye layık”
Prof. Dr. Enver Konukçu yaptığı konuşmada, kendisi için düzenlenen programdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Büyük hazinesi olan ve Düzce Üniversitesi’ne bağışladığı kütüphanesinin Düzce’ye layık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Konukçu, Allah’ın kendisine bu kütüphaneyi bağışlamayı nasip ettiğini belirtti.  Geçmiş yıllarda vali ve kaymakamlarla iyi diyalogları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Konukçu, sadece Düzce tarihi değil, diğer il ve ilçelere yönelik birçok çalışma yürüttüğüne işaret etti. Türk milli gururunu ve haysiyetini yansıtan eserler oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Enver Konukçu, bu anlamlı programı düzenleyen Düzce Üniversitesi’ne ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Programın son bölümünde ise “Öğrencilerinin Gözünden Prof. Dr. Enver Konukçu” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Haber: C. ÜSTÜNER