Geçtiğimiz cumartesi gecesi 00:16’da yaşanan deprem öncesinde Abat Tabiat Parkı’nda yaşanan sıra dışı hareketlilik vatandaşın gözünden kaçmadı.

Deprem meydana gelmeden saat 22:30 sularında iri ve sarımtırak renkteki kurbağalar Abant Gölü’nden karayoluna çıkmaya başladı. Yolda hareketsiz ve sessiz bir şekilde duran çok sayıdaki kurbağa araç trafiğine aldırmadı. Hatta pek çok kurbağa hareketsiz olmaları nedeniyle araçlar tarafından ezilerek telef oldu. Kurbağaların ayrıca insanlardan da kaçmadığı gözlendi.

Yaşanan bu sıra dışı hareketliliğin ardından 00:16’da deprem meydana geldi. Depremin ardından yaklaşık 1 saat daha karayolunda hareket etmeden bekleyen kurbağalar tekrar göle döndü.

Bu açıklanamayan doğa olayı Abat’ta yaşayan bir vatandaş tarafından cep telefonu kameralarına yansıdı.

“Kurbağalar sismik hareketlere duyarlı”
Diğer yandan, dünyaca ünlü İngiliz haber kanalı BBC’nin 2010 yılında yaptığı bir habere göre 2019 yılında İtalya’daki sismik hareketi ilk fark edenin kurbağalar olduğu gözlendi. Biyolog Dr. Rachel Grant yaşanan ilginç olayı, “İtalya’daki depremden önce kurbağaların bölgeyi terke ettiğini gördüm. Bu alışageldiğimiz bir durum değildi. Çünkü burası onların üreme alanlarıydı. Depremden üç gün önce bu üreme alanında tek bir çift bile bulamadık. Araştırmalarımıza göre kurbağalar sismik hareketlere duyarlı. Bu arada ortaya çıkan gazları fark edebiliyorlar. Bunu da bir deprem alarmı gibi kullanıyorlar” şeklinde ifade etti.

Haber: Ö.YILMAZ