1999 yılında yaşanan iki büyük depremle yıkılan ilimizden sonra en büyük risk, geçtiğimiz günlerde yaşanan sarsıntıyla Bolu olarak görülüyor.

Antalya’da denizde meydana gelen 6 şiddetindeki depremden sonra gözler Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depreme çevrildi. Star Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan, İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Türkiye’de çok sayıda kırık fay hattı olduğunu dile getirdi. Ercan, “Deprem olabilmesi için o bölgenin gerilmesi gerekir.” Dedi.

Yaklaşık on bin yıldır yılda 3 santim hızla İran, Suriye ve Irak’ın Türkiye’yi sıkıştırdığını dile getiren Ercan, 2014 yılında Van, Bitlis, Muş, Tunceli, Erzurum, Erzincan, Sivas, Tokat, Çankırı, Amasya, Bolu, Kocaeli, Düzce, Adapazarı, İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari ve Van dolaylarında depremlerin beklendiğini söyledi.

YIKICI BİR SARSINTI BEKLEMİYORUZ

Antalya'da depremlerin denizde meydana geleceğini belirten Ercan, Marmara'da 2045'e kadar büyük deprem beklemediklerini, ancak 6' ya varan küçük sarsıntılar olabileceğini, bunların da Marmara için yıkıcı olmayacağını ifade etti. 4.3 büyüklüğünde öncü depremlerin araştırmacılara jeofizik anlamda önemli bilgiler verdiğini kaydeden Ercan, "Antalya'daki deprem öncesi bunu tahmin edebildik. Ve ardından 6'lık deprem oldu. Antalya'daki deprem Afrika anakarasının etkisinden meydana geldi. Türkiye 6 büyüklüğündeki depremlere hazır olsun" dedi.

Haber: G. KARDUZ