Geçtiğimiz ay Düzce’nin Akçakoca ve Cumayeri  ilçelerinde yaşanan  ve 7 kişinin de hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından  yaraların sarılması için verilecek yardımın ne kadar olacağı  merak konusuydu. Konu ile ilgili Keşir ,  yaptığı yazılı açıklamada , 32 milyon 148 bin 500 lira kaynak aktarıldığını belirtti.




Ayrıca Keşir , yazılı açıklamasında , sel felaketinin il saatlerinden itibaren  Düzce İl Özel İdaresi, Düzce Belediyesi, AFAD, Jandarma ve Emniyet teşkilatı, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilçe ve belde belediyeleri, diğer il, ilçe belediyeleri, kamuya ait kurumların araç, ekipman ve personelinin, bölgede gecesini gündüzüne katıp adeta seferberlik ruhuyla çalışmalarını gerçekleştirdiğini belirtti.

“Cumhurbaşkanımız süreci yakından takip etti”

Geçtiğimiz ay yaşanan sel felaketine Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın süreci yakından takip ettiğini  ifade eden  AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir şunları söyledi :

“17-18 Temmuz 2019 tarihlerinde Düzce İlimizde gerçekleşen sel felaketinde ilk günden itibaren Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bizzat yakın takipleri ile süreç yürütülmüştür. Kendilerinin talimatlarıyla, devletimiz ve hükümetimizin ilgili kurum ve birimleri nezdinde iş ve işlemler yapılmakta ve takip edilmektedir. “

“2515 personel, 673 araç ve 94 arama köpeği ile aramalar yapıldı”

Bölgede yaşanan sel sonrası acil ihtiyaçlar ve bölgede ’ki hasar tespitinin sağlıklı ve titiz bir şekilde yürütüldüğünü belirten Keşir, şunları ifade etti :

“AFAD Başkanlığı tarafından ilk andan itibaren arama kurtarma çalışmaları etkin ve yoğun bir şekilde yapılmıştır. Sayın İçişleri Bakanımız ve Bakan Yardımcımız, ilk gün ilimize gelmiş, AFAD Başkanımız da bu süreçte iki kez Düzce’ye gelmiştir. Toplamda 2515 personel, 673 araç ve 94 arama köpeği ile çalışmalar arama kurtarma çalışmaları sonlandırılmıştır.  Arama, kurtarma, yok olan yolların yeniden açılması, acil su ve yemek ihtiyacının karşılanması vb yürütülen çalışmalar için 6 milyon 500 bin TL gönderilmiştir. 23 Temmuz 2019 tarihinde Genel Hayatı Etkinlik oluru alınmıştır. Ayrıca aileler için ilk anda 467 bin 500 TL öncelikli acil yardım ödeneği gönderilmiştir. Kesin hasar tespit çalışmaları için askı ilanına çıkılmış ve itiraz süreci devam etmektedir.
AFAD ve SYDV tarafından ödenemeyen işyeri ve araçlar içinde Acil Destek Gideri Ödeneği talep edilmiş 3 Milyon TL ödenek tahsisi yapılmıştır. Akçakoca ve Cumayeri Kaymakamlıkları tarafından kurulan komisyon marifetiyle önümüzdeki günlerde ödemeler gerçekleştirilecektir. Ayrıca Akçakoca, Cumayeri, Gümüşova, Gölyaka ve Yığılca İlçe belediyelerinin yardım taleplerinin tespit ve keşif işlemleri devam etmektedir.”
 
“İçme suyu için 6.000.000 TL  hibe edilmiş “

İçme suyu hatları ve yolların tamirinde kullanılacak malzeme ve  Konkasör için 6.000.000 TL hibe edildiğini , Arazör  ve Vidanjör alımı için sürecin devam ettiğini belirten Keşir, şunları söyledi :

“İl Özel İdare’nin Sel felaketi nedeniyle içme suyu hatları ve yolların tamirinde kullanılacak malzeme ve Konkasör alımı için, 6.000.000 TL hibe talebi onayı çıkmıştır (25.07.2019). Ayrıca; Çevre Bakanımız ile yapılan toplantının akabinde Kanal Kazıcı (Bedeli 400 bin TL) teslim alınmıştır. Arazör ve Vidanjör talebimizin (1 milyon 70 bin TL) DMO süreci devam etmektedir. Konkasör ve Plaj Kumu Temizlime aracı talebimizin piyasa araştırması yapılmaktadır. 500 adet Konteynır talebimizin, 240 adeti teslim alınmıştır, süreç devam etmektedir.”

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden Gölyaka sel bölgesi için 3 milyon 600 bin TL tahsil edildiğini söyleyen Keşir, şunları dedi :

“İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden Gölyaka sel bölgesi için 3 milyon 600 bin TL tahsil edilmiştir. İl Müdürlüğü’nden Afet giderleri için talep edilen 5 milyon TL alınmış ve 2 milyon 861 bin TL mazot alım ihalesi yapılmıştır (27.07.2019). Yine İl Müdürlüğü’nden Asfalt Bitüm Malzemesi talep edilmiştir, talebimiz onaylanmıştır. Taşıma işlemleri devam etmektedir  (22.07.2019). İller Bankası’ndan Afet giderleri için ödenek talep edildi. 4 milyon içme suları ve 2 milyon yol yapımı için tahsil edilmiştir  (23.07.2019)
Altyapı hasarlarının giderilmesi için Düzce İl Özel İdaresi adına talep yazımız AFAD Başkanlığına gönderilmiştir.”

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, 25 Temmuz 2019 tarihinde yerinde yapılan incelemelerin akabinde Melenağzı Mevkii merkez alınarak 45 Km’lik alanda çalışmalara başlandığını ifade eden Keşir, şu sözleri kullandı :

“Çevre Yönetı̇mi Genel Müdürlüğü tarafından, 25 Temmuz 2019 tarihinde yerinde yapılan incelemelerin akabinde Melenağzı Mevkii merkez alınarak 45 Km’lik alanda çalışmalara başlanmıştır. 13 Ağustos 2019 tarihinde Melenağzı Mevkiinden başlatılan temizlik çalışmaları 18 Ağustos 2019 tarihinde son bulmuştur. Çalışmalar 85 kişilik saha ekibi, 10 dalgıç ve 4 kişilik idari personel tarafından gerçekleştirilmiştir. Temizlik çalışmaları sonucu 13 plajda (Caferiye, Melen Çayı, Paşalar, Kalkın, Edilli, Kale, Kadınlar, Değirmenağzı, Akçakoca, Çuvallı, Akevler, Çayağzı, Akkaya) toplam 511 m3 atık toplanmıştır. Kirlilik, ağırlıklı olarak, orta ve küçük ebatlı ağaç ve kütük parçaları, evsel çöpler, yer yer de dev ağaç kütüklerinden kaynaklanmış olup, toplanan bu atıkların büyük bir kısmı lisanslı tesise diğer kısmı ise küçük parçalara kesilmiş, paketlenmiş ve halka yakıt olarak dağıtılmak üzere Akçakoca Belediyesine teslim edilmiştir. “

“ilk anda 1 milyon TL tutarında kaynak aktarılmış”



Akçakoca’da zarar gören 331 hane ve Cumayeri’nde zarar gören 54 hane ve 10 işyerinin acil desteği için 1 milyon TL aktarıldiğini . Afetten zarar görenlere  ivedilikle müdahale edilmesi için caba sarf edildiğini belirten Keşir şunları söyledi :

“Düzce İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne ilk anda 1 milyon TL tutarında kaynak aktarılmıştır. Akçakoca’da zarar gören 331 hane ve Cumayeri’nde zarar gören 54 hane ve 10 işyerinin acil desteği için 1 milyon TL aktarılmıştır. Afetten zarar görenlere  ivedilikle müdahale edilmesi sağlanmıştır. Bölgedeki SGK prim ödeme yükümlülerine, primlerini erteleme imkânı sağlanmıştır. Erteleme imkanından yararlanabilmeleri için İl Afet Müdürlüğü veya Valilikten alınacak sel felaketinden etkilendiklerine dair belge ile birlikte “zor durumda” olduklarını belirten dilekçe vasıtasıyla başvuru yapmaları yeterlidir. Akçakoca ilçesinde bugüne kadar; 10 Bağkur sigortalısı ve 5 işveren ise işçilerinin prim borçlarının ertelenmesi için müracaat etmiştir. Taleplerin tamamı bakanlıkça karşılanmıştır. SGK İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezine 18.10.2019 tarihine kadar başvurulması halinde yapılandırma taksitleri ertelenecektir.”

Ayrıca 46 trafonun yok olması, su ishale hatlarının yok olması nedeniyle acil elektrik ve su bağlanması çalışmaları ilgili kurumlarca ivedilikle yapıldığını . Enerji Bakanının , ilimizi ilk ziyaret edenlerden ve süreci gün gün takip ettiğini ve  ayrıca Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı , DSİ Genel Müdürünün  de ilk günlerde şehrimize gelmiş iş ve işlemlere bizzat refakat ettiğini yazılı açıklamasında belirtti .

Türkiye Belediyeler birliğinden Akçakoca Belediyesine bir itfaiye hibe edildiğini ve Düzce Belediyesine ’de bir tane vidanjör teslim edildiğini yaptığı yazılı açıklamada Milletvekili Ayşe Keşir, ifade etti.

Toplamda yapılan yardımın Düzce’ye 32 milyon 148 bin 500 TL olduğunu yaptığı yazılı açıklamada ifade eden Keşir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Binali Yıldırım  ve ilimizi yalnız bırakmayan Bakanlara ,   Bakan Yardımcılarına , mesafe gözetmeksizin araç-ekipman desteği sağlayan belediyelere , STK temsilcilerine, afet bölgesinde çalışan tüm kamu personeline ve halka vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür etti .
 
 Haber : C.A.KUŞ