Devlet Destekli Tarım Sigortasının Kapsamı Genişledi. Düzce valiliğinden yapılan açıklamaya göre açık alanda yetiştirilen tüm meyvelerde diğer risklere ilaveten don riski ile damızlık mandalar için ölüm riski, sigorta kapsamına alındı.

28 Aralık 2011 tarihli ve 28156 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Tarım Sigortalan Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği Oranlarına İlişkin Karar” 2011/1244 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2011 yılı uygulaması yürürlüğe girdi.

Çiftçilere zor durumlarında destek olmak, üretimlerini devam ettirmelerini sağlamak ve sürdürülebilir üretim sağlamak amacıyla Bitkisel ürünlerde; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan ve deprem ile sel ve su baskını, Açık alanda yetiştirilen tüm meyvelerde don riski, Sadece açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranının çiftçi tarafından, 2/3 oranının devlet prim desteği olarak karşılanmasına karar verildi.

2012 yılında ise ilk defa Tüm bitkisel ürünlerde; diğer risklere ilaveten don riski, Süt sığırları, erkek besi sığırları, damızlık koyun ve keçiler ile damızlık koç ve lekelere ilave olarak damızlık mandalar için ölüm riski sigorta kapsamına alındı. Devlet prim desteği oranının tüm risklerde %50 oranında uygulanacağı bildirildi.

Üreticilerin Dikkatine !

Ayrıca valilikten yapılan açıklamada Üreticilere sigorta süresinin kısıtlı olması dikkate alınarak, en kısa zamanda ürünlerini, seralarını ve hayvanlarını sigortalatmaları gerektiği konusunda uyarıda bulunulurken, Devlet prim desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırması ve bu kaydını her yıl güncellemeleri gerektiği kaydedildi. 

Haber; S. KAŞKIR