Düzce için önemli bir proje olan kalıcı işyerlerinin yurda dönüştürülmesinde maddi sıkıntı baş gösterdi. Düzce Valisi Ali Fidan'ın girişimleri sonucu Kredi ve Yurtlar Kurumu ile sağlanan anlaşmanın imzaya dökülmesi ile başlayan çalışmaların devamı için gerekli olan ödenek, Düzce İl Özel İdaresi bütçesinde sıkıntıya yol açtı. Kasada yeterli para olmayınca 3.5 milyon gibi bir rakama karşılık gelen ödeneği ödemekte zorlanan kurum, çözüm için konuyu meclise getirdi.

“Ödeneğin nakit karşılığı elde edilemedi”

Meclis üyelerince karara bağlanmak üzere taşınan gündem maddesi Katip Üye Fatih Duran, tarafından okundu. Duran'ın “Kalıcı işyerlerinin öğrenci yurduna dönüştürülmesi için 3 milyon 500 bin TL’lik ödenek verilmesine karar verilmişti. 2016 yılı mali bütçe dikkate alındığında öz kaynaklarımızdan karşılanması öngörülen ödeneğin nakit karşılığı elde edilememiş olması ve nakit elverişsizliğin daha fazla artmasına sebep olacağı hesaplanmıştır. Bu nedenle 3 milyon 500 bin TL’lik ödeneğin iptal edilerek 5307 sayılı il özel idaresi kanununa göre ek borçlanması buna ait işlemler için İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muharrem Tozan’ın yetkilendirilmesini İl Genel Meclisi’ne arz ederim.” şeklindeki bilgilendirmesinden sonra sözü Mali Hizmetler Müdürü Ersin Turan aldı.

50 milyon gidere karşılık 42 milyon gelir

Turan, kalıcı işyerlerinin Kredi Yurtlar Kurumu için öğrenci yurduna dönüştürülme işi için talep edilen 3 milyon 500 bin TL ödeneğin karşılığının olması gerektiğini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: “Yaptığımız hesaplamalara göre 2016 yılında bu ödeneğin karşılığını bulamayacağımızı gördük. Bu yüzden bunu uzun vadede borçlanma düşünerek hesaplama yaptık. Araç alımı ve KYK işi için 2016 yılında toplam borçlanmanın giderleri için 2 milyon 207 bin TL ödeyeceğimizi hesapladık. 2017 yılında 6 milyon 263 bin TL, 2018 yılında 8 milyon 691 bin TL, 2019’da 8 milyon 691 bin TL bundan sonraki süreçte düşerek devam ediyor. 2020’de 6 milyon 618 bin TL, 2021 3 milyon 348 bin TL ve toplamda faizliyle birlikte 50 milyon TL’lik bir gider oluşuyor. KYK’dan buna karşılık bu süre içerisinde ne alacağımızı hesapladık. Yurtlardan alacağımız kira bedeli ise 42 milyon TL civarında görünüyor. Asıl sıkıntımız mevcut bütçe açımız olan 3,5 milyon TL’yi artırmamaktır. 3,5 milyon TL’yi ek ödemeleri yaparsak 7 milyon TL’ye çıkacağını hesapladık. Biz rakamı sabit tutmak için borçlanma yönünde bir karar almanızı tavsiye ediyoruz. “

10 yıl vadeyle borçlanma yönünde karar alınması meclise sunuldu. Konu plan bütçe komisyonuna havale edildi.

Haber:C.ÜSTÜNER-Y.SEVER