Üniversitelerde, kamu kuruluşlarında ve sanayide çalışan araştırmacılar için modern test ve analiz cihazlarının yer aldığı bir bilimsel araştırma, eğitim ve ölçüm merkezi olarak Düzce Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Düzce Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) TRT’de yayınlanan “Güneşi Uyandırmak” programının konuğu oldu.

Ulusal ve uluslararası kriterlere uygun araştırma ve ölçümleri gerçekleştirmek üzere yapılandırılması ve belgelendirilmesi planlanan Merkez Laboratuvarı, Teknopark ve üniversite yapısı ile kaynaşarak üniversitenin ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini arttırmayı, özel ve kamu kuruluşlarının araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları test ve ölçüm isteklerini karşılamayı, bilimsel araştırmada hem üniversitemizin hem de diğer üniversite araştırmacılarına yardımcı ve öncü olmayı amaçlıyor.
Bu yönüyle 2013 yılından bu yana üniversitenin temel analiz ve Ar-Ge ihtiyaçlarına cevap veren bir laboratuvar olan DÜBİT Düzce’deki iş insanlarının da hizmetine sunuluyor.



Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş’ın laboratuvarı tanıttığı ve faaliyetlerini anlattığı programın konuğu Düzce’de makine sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmanın sahibi Bilal Türkan ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Eğilmez oldu.

“Farklı illere gönderdiğimiz analizlerde farklı sonuçlar çıkıyordu”
Eğilmez DÜBİT’ten yararlanma alanlarını anlattığı konuşmasında şunları kaydetti:

“DÜBİT olmadan önce diğer illerde yaptığımız il dışında yaptırdığımız toprak analizlerinde renk sıkalasıyla yapıldığı için göz yanılması ile beraber çok farklı sonuçlar çıktı. Mesela aynı toprağı kendi adıma gönderdiğimde farklı kardeşim adına gönderdiğimde farklı raporlarla çıktı. Bu da bizim üretimde sapmalara ve yanlış üretime sevk ediyordu.”
“Yurt dışından temin ettiğimiz akreditasyon belgesini şimdi DÜBİT’ten alıyoruz”



Bilal Türkan ise şu ifadelere yer verdi:

“Daha önce makine yapabilmek için akreditasyon belgelerini yurt dışından alma zorunluluğumuz vardı ve sıkıntı yaşıyorduk. DÜBİT kurulduktan sonra akreditasyon belgelerini DÜBİT’ten temin ediyoruz. Hem milli hem ucuz. Oradan makineci olarak yararlanıyoruz.”

Haber: Ö.YILMAZ