Düzce merkeze bağlı 20 köyün mücavir alana alınması tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyeceği endişesini ortaya çıkardı.  Kamuoyunda oluşan bu kaygıları haklı bulan Düzce Ovası Sulama Birliği Başkanı Necmettin Kavak, Düzce Belediyesi tarafından Düzce ovasındaki 20 köyün mahalle yapılarak imara açılmasının burada yaşayan çiftçileri zor durumda bırakacağını söyledi.

“Bu insanlar ne yapacaklar?”

Kavak, “20 adet köyün asgari tarım alanı 4000 hektar yani 40000 dönümdür. 20 köyde en düşük hane sayısı 100’dür.Her hanede 4 kişi olduğunu düşünürsek, ortalama 8000 kişinin 3/1 tarımla uğraşıyor olsa 2500 kişi tarım ve çiftçilikle geçimini sağlamaktadır. 20 köyde zirai alet varlığı ( Traktörler ve ekipmanları ) 2500 adet civarındadır.20 köyde büyük baş hayvan varlığı 3500 civarındadır.Bu köylerde geçimini tarım ve çiftçilikle sağlayan insanlar ne yapacaklar? Topraklarına fabrika kuramazlar, ticaretten anlayamazlar. Düzce’mizin verimli arazilerini, atalarından kalan arazilerini endüstri ya da sanayi alanlarına mı terk edecekler?”dedi.

“Verimli araziler beton yapılaşmaya mahkum edilmektedir”

Daha önce mücavir alana alınan köylerden örnek veren Kavak, sözlerine şöyle devam etti: “Yeşil Düzce’miz otoyollar ve mücavir alana dahil edilen köyler neticesinde verimli topraklarını kaybetmekte ve beton yapılaşmaya mahkum edilmektedir. Bu duruma biz Düzceliler ne zaman dur diyeceğiz? Elimizden topraklar çıktıktan sonra mı? Geçmişte yaşanan otoyol sahasına alınan arazilerin sahipleri, yıllar önce mahalle yapılan Düzce Merkez ilçesinde bulunan Beyciler Mah. Çavuşlar Mah. Arapçiftliği Mah. vb. gibi birçok bölgede olumsuz örnekler yaşanmıştır. 24 yıl önce mahalle olmuş Beyciler Mah. hala köy hayatı yaşamakta alt yapısı ve yolu olmamakla birlikte imar durumu hala netlik kazanmamıştır. Halk hala tarım işleri ve büyükbaş hayvancılığa devam etmektedir. Daha bunun gibi birçok örnekler vardır.”

“Projeyi Etkileyecek”

Orman ve Su işleri Bakanı tarımsal sulama rehabilitasyon projesinin bittiğini anımsatan Kavak, bu kararın projeyi de olumsuz etkileyeceğini söyledi. Kavak, “bu yıl inşaat ihalesinin olacağını bildirmiştir. Ancak 20 köyün mahalle oluşu projeyi etkileyecek, mahalle olan, imara açılan alanlarda DSİ’nin kapalı sistem proje alanından çıkarılabilecektir.” diye konuştu.  

“böyle giderse dışa bağımlı duruma gelmemiz kaçınılmaz”

Kavak, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle Düzceliler’in birlik olum eylem planı hazırlaması gerektiğini savundu.

Kavak, “Bölgelerimizi Sanayi mi? Tarım mı? Turizm mi? nasıl değerlendireceğimizi belirlemeliyiz. Bu durum Düzce’mizi, Ülkemizi ve geleceğimizi etkilemektedir. Geçmişte büyüklerimiz söylemişler susuz hayat ve tarım olmaz. Tarımsız ülke olmaz aksi halde böyle giderse dışa bağımlı duruma gelmemiz kaçınılmaz. Gelecek neslimizin sigortası olan topraklarımızı kendi ellerimizle yok etmemeliyiz.” ifadelerini kullandı.


Haber:S.KAŞKIR