Beyköy 1. OSB'de bulunan ve henüz faaliyete geçmeyen bir fabrikanın deneme çalışması sırasında filtresinin patlaması sonucu çevreye yayılan gazın yaşamı olumsuz etkilediği Duraklar Köyü’nde tedirginlik devam ediyor. Yaşanan olayın ardından yürütülen çalışmaları yerinde takip etmek üzere köye giden haber ekibimiz, hem temizlik çalışmasını üstlenen firma yetkilisi hem de köy sakinleri ile röportaj yaptı.

Yıllar önce bu derede balıkların yaşadığını, sonrasında bu dereden su içen hayvanların öldüğüne şahit olduklarını anlatan vatandaşlar, yetkililere seslenerek isyanlarını dile getirdi.



‘10 yıl önce bu suda balıklar yüzüyordu!’

Yaşanan panik ve sonrasında yaşananlar hakkında görüştüğümüz mahalle sakinlerinden Bayram Çakır, yağışlı havalarda sürekli olarak buna benzer durumları yaşadıklarını söyledi.

Suyun bazen köpüklü aktığını bazen mavi aktığını vurgulayan Çakır, şunları kaydetti:

‘Organizeden gelen maddeye göre suyun rengi değişiyor. Bizim organize sanayiden yana bir sıkıntımız yok. Çok insana ekmek kapısı ama ricamız bu yerleşim alanından itibaren dere yatağının kapatılmasıdır’ dedi.



Çevrede yaşayan arasında ekip diken ve hayvan besleyenler olduğunu bu yüzden tehlikenin büyük olduğunu sözlerine ekleyen Çakır şunları söyledi; ‘Bu dere yatağı yüzünden kimi köy sakinleri hayvan bakmayı bıraktı. Bazısı ise evinde bakma şeklinde yol buldu. Bağı bahçesi olanlar nasıl alıp yesin şimdi. Bir an önce bu dere yatağının kapatılması lazım.’

Düzce’nin tanıtımı açısından yaşananların kara bir leke olduğuna dikkat çeken Çakır, ‘Çok masraflı bir iş değildir. Kapanırsa biz de gönül rahatlığı ile hayvan bakar, ekip dikeriz’ dedi. Yıllardır müracaat etmedikleri yer kalmadığını ayda birkaç defa taleplerini ilettiklerini dile getiren Çakır, ’10 yıl öncesinde bu su berraktı. Yolun karşı tarafında suda balıklar yüzüyordu.’



‘Evlerimizi terk etmek zorunda kaldık’

Şikayetlerini dile getiren köy sakinlerinden bir diğeri ise şunları aktardı:

‘Sekiz seneden beri buradayız. Yılda 2-3 defa yaşıyoruz. Olayın olduğu gece ben de rahatsızlanıp istifrağ ettim. Her seferinde muhtarımıza söyledik ama sonuç alamadık’ dedi. Üç sene önce suyu içen ineklerin, ördeklerin öldüğünü vurgulayan köy sakini, ‘Sahip çıkan yok. O akşam komşunun çocukları acile gitti. Biz de evi terk edip köye gittik. Fabrika bilmeden vermiş diyorlar. Öyle bir şey yok’ dedi. Yağış olduğu zamanlarda ve akşam saatlerinde atıkların suya verildiğini söyleyen mağdur şöyle konuştu; ‘Bizim burada emin yerde değiliz. Başkasının tarlasında hiçbir şey yok. Bizim ekip diktiklerimiz zaten kuruyor. Şuradan künt koyulsa üstüne de yol yıkılsa.’



‘Madem atık zehirli değil neden gaz maskeleriyle geldiler?’

Olay gecesi çocukları rahatsızlanan ve Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Erhan Kurnaz ise şöyle konuştu:

“Sızıntı olmuş muhabbeti yalan. Her yağmurda başımıza gelen iş. Yeni yapılan açıklamada gazın zehirsiz olduğu söyleniyor. Madem zehirsiz buraya gelen 112 ve AFAD ekipleri hepsi neden gaz maskeleriyle geldiler. Ve fenalaştıklarını söylediler’ dedi. İki çocuğunun gazdan etkilenerek hastalandığını dile getiren Kurnaz, ‘Sağlık ekiplerine ben haber verdim. 112 buraya gelene kadar kimse bizle ilgilenmedi. Medya buraya gelene kadar hiçbir yetkili buraya gelmedi’ diye konuştu. Bu sorunun sadece kendilerinin olmadığını ve her yağmursa atıkların buraya verildiğini vurgulayan Kurnaz, ‘Temizlik yapılıyor ama hala koku devam ediyor. Evlerimizde duramıyoruz’ dedi. Bilinçli ve sürekli olarak bunun fabrikalar tarafından yapıldığını belirten vatandaşlar yetkililerden kalıcı bir çözüm bulunmasını istediler.”



‘Temizlik çalışmaları 1 buçuk gün gecikmeli başladı’

Dere yatağındaki temizlik çalışmaları hakkında bilgiler aldığımız temizlik firması sahibi Nejat Başak, ise dün öğle saatlerinde olay yerine intikal ettiklerini ancak 1 buçuk gün gecikmeli olarak temizlik çalışmalarına başladıklarını söyledi. Olay yerine geldiklerinde çevrede yoğun bir koku olduğunu vurgulayan Başak, öncelikle vatandaşları en çok rahatsız eden kötü kokuyu yok edebilmek için toprağa ve dere yatağının kenarındaki çalılara yapışan atıkları temizlediklerini, bu sayede kokuyu yüzde 90 oranında azalttıklarını ifade etti.




‘Su numunesi alıp göndermemiz istendi’

Suyun üzerinde zar şeklinde bir atık tabakası bulunduğunu ve çalışmalarının 15 Ocak Salı gününe kadar devam edeceğini ifade eden Başak, Valilik tarafından yapılan açıklamada atığın zehirli olmadığının açıklandığını belirterek ‘ Ama Çevre İl Müdürlüğü bizden incelenmek üzere sudan numune almamızı istedi. Bunu tahlil için göndereceğimiz söylendi. Zannederim Pazartesi günü numune alıp tahlil laboratuvarına göndereceğiz. Ve bu sayede kimyasalın türü ve zehirli olup olmadığıyla ilgili net bir bilgi elde edilecek’ dedi.



Gece 23:00-24:00’lara kadar aralıksız çalıştıklarını ve 5 kişilik bir ekiple Düzce’ye geldiklerini belirten Başak, 15 Ocak Salı günü akşamı itibariyle çalışmayı tamamlayıp, kokuyu tamamen gidermiş ve suyu berrak hale getirmiş olarak çalışmayı sonlandıracaklarını dile getirdi.


Haber: S.AYAN


Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ