18 yıl önce 17 Ağustos depreminin yaralarını henüz saramayan Düzce, 12 Kasım’da ikinci büyük depremle otuz saniye içinde yine büyük bir felaketin tanığı oldu. Düzce’nin yüzde 80'i yıkıldı, 710 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi enkazın altından sağ kurtulurken gözlerini bambaşka bir şehre açtı. Toz duman,  yıkık dökük, gri bir Düzce.

Takvimler 9 Aralık 1999’u gösterdiğinde, depremin yaralarını daha çabuk sarması için Kanun Hükmünde Kararnameyle Düzce, Türkiye’nin 81. ili statüsüne kavuştu. Aradan geçen 18 yılda eksiklikler ve aksaklıklarla büyümeye çalışan Düzce, bu fırsatı iyi değerlendiremeyince yine bir yıl dönümünde daha talepler gündeme geldi.

İşte vatandaşların hayal ettikleri Düzce.
Mikrofon uzattığımız Ali Demir, Düzce'nin il oluşunun 18. yıl dönümünde komşu il Bolu'dan örnek verdi ve şu ifadeleri paylaştı:

Hep beraber el ele
"Düzce il olmayı hak ediyordu zaten. Çok eksiği var. Düzce il oldu belki ama yollar çok perişan. Mesela Bolu’ya yetişmemiz bilmiyorum ama mümkün değil. Bolu’ya yetişemeyiz. Bence çok daha halkla iç içe, halkla el ele vererek Düzce’yi daha da kalkındırabiliriz. Hep beraber el ele, yani orada oturarak olmaz."

Devlet el atsın

"Kalıcı Konutlara hizmet gelmiyor" diyen Orhan Kurt ise şöyle konuştu:
"Belediyenin daha güzel yerlere yeşil alanlar yapma çalışmasını istiyoruz. Şunu söyleyeyim Kalıcı Konutlara doğru düzgün hiç hizmet gelmiyor. Anahtar teslim devlet orayı teslim ettiği halde yolları, ticari amaçlı bir yer, bankamatik koydular ama bir banka şubesini açmadılar. Düzce’nin merkezinde ikişer tane banka şubeleri var ama orada yok. Birer tane banka şubelerini oraya açmalarını istiyoruz. Devlet ona el atsın. Yani valilik olsun belediye olsun oraya hizmet götürsünler. 50-55 bin nüfusa hizmet gitmiyor. Taşımacılık güzel ama 45 dakikada gidiliyor oraya. Bir insan buradan bindiği zaman 45 dakika. "

Bunun yanında Düzceliler memnun oldukları hizmetleri de Öncü TV mikrofonlarına anlattı.

Düzce iyi gelişiyor
Orhan Kurt Düzce'de gördüğü gelişmeleri ise şu sözlerle aktardı:
"Yapılaşma, yeni yeni siteler yapılması güzel. Orada okulların biraz daha fazla oluşu, bir 2 yıllık üniversite kurulmasını istiyoruz. Şimdi Polislik Lisesi yapılıyor. Spor Kompleksi yaptılar, kapalı yüzeme havuzu var onları da beğeniyoruz. Tabii o kadar da hizmet gelmedi demiyoruz ama yolları beğenmiyoruz. Düzce iyi gelişiyor şu anda. Depremden sonra artık bu kadar olur yani. Devlette olsun belediyede olsun bu kadar yapabilir."

Halkımız güzel
Şükran Gül ise "Düzce’nin il olması güzel oldu. Daha büyüdü şehrimiz, daha kalabalık oldu, daha güzel oldu. Okullar üniversiteler yapılıyor. Hastanelerimiz güzelleşti. Halkımız güzel" ifadeleriyle memnuniyetini dile getirdi.

Haber: G. TEMEL