İstanbul Caddesi’nin her iki yanında bulunan ağaçlar, kışlık bakımları nedeniyle budandı. Ağaçların kesilmesi Düzce’deki görüntü kirliliğini gözler önüne serdi. İl Genelindeki çarpık yapılaşma ve binaların renk uyumsuzluğu şehrin estetik görüntüsünü bozuyor.

1999 depremlerinin ardından yıkılan bir çok binanın izlerini hala silemeyen Düzce’de, ayakta duran bir çok binada düzensiz ve çarpık yapıda olması nedeniyle il havasına sokamıyor.

Şehrin merkezindeki ticari tabela ve reklam kirliliği de had safhada. Birbirinden farklı renk ve objelerle meydana getirilen ebat ve ölçüleri keyfiyete kalmış tabela ve reklam panoları resmen görüntü kirliliği oluşturuyor.

Bu durum ne yazık ki sadece İstanbul Caddesi ile sınırlı değil. Şehir genelinde halim olan bu düzensizliğe farklı renklerdeki binalar, balkonlardaki çanak antenler, sınırsız reklam panoları eklenince görenler “Düzce çirkin” demekten kendini alamıyor…

 
 Bakanlık duyurmuştu

 

Bu görsel kirlilik ile ilgili geçtiğimiz yıl Çevre Bakanlığı açıklamalar yapmış ve en kısa sürede bu işin şekil alacağını, üzerinde çalışma yaptıklarını duyurmuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, cadde ve sokaklarda tabelaların oluşturduğu görüntü kirliliğini engellemek için çalışma başlattıklarını, Yılsonuna kadar her cadde ve semtte, oraya ait dükkânların kullanacağı bir tabela kriteri getirileceğini, 2014 yılı itibariyle tüm dükkânlar bulunduğu cadde ve semtin standartlarına göre tabela kullanacağını, bunun için gerekirse cezai işleme bile başvuracaklarının altını çizmiş sona gelindiğini açıklamışlardı.

 

Ne oldu?

 

Ticari müesseselerin birbiri ile adeta yarış eder gibi bir çaba içinde olmaları, işi çığırından çıkarmışa benziyor.

 

Görüntü kirliliğinin yanı sıra, hayati tehlikede saçan, birbirinden devasa reklam panosu ve tabelaların elden geçmesi standarda kavuşturulması ve tek tip oluşmasının zamanı geldiğini gösteriyor. Belediyelerde artık bu işe son vermesi isteniyor.

Haber; S.KAŞKIR