İlk kazma 2018'de vurulacak
Düzce'deki sahipsiz sokak hayvanlarını barındırmak, tedavi ve rehabilite etmek üzere geniş bir alanda kurulacak olan modern Hayvan Barınağı Projesi için ilk kazmanın bu yıl içerisinde vurulması bekleniyor.

Bekleyiş sorunları katlıyor
Sayıları günden güne artan başıboş hayvanların şehrin her yanını sardığı Düzce'de bu bekleyiş sorunları da arttırıyor. Bir yandan vatandaşlar, 'saldıracak' korkusuyla sokaklarda tedirgin yürürken, diğer yandan kışla mücadele eden kedi ve köpekler açıkla boğuşuyor.

Soğuk ve açlık zorluyor
Soğuk kış günlerinde sokakta yaşamak zorunda kalan çok sayıda sokak hayvanı zor günler geçiriyor. Yiyecek bulmakta zorlanan başıboş kedi ve köpekler, soğuktan hastalanma ve donarak ölme tehlikesi ile de karşı karşıya kalırken, özellikle hasta hayvanların tedavisini üstlenecek olması nedeniyle Hayvan Barınağı Projesi ölümlerin önüne geçmek için büyük önem taşıyor.

Her yerdeler...
Köylerin yanı sıra Kalıcı Konutlar Bölgesi başta olmak üzere çarşı merkezi ve mahallelerde adım başı rastlanan ve sürüler halinde gezen başıboş köpekler konusunda bugüne kadar kalıcı çözümler getirilememesi sorunu katladı.

1 ayda 115 saldırı
Her ay Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kamuoyuna açıklanan faaliyet raporunda yer alan hayvan saldırıları sayılarının giderek artması buna en başlı örnek oldu.

Aralık ayı raporuna göre Düzce'de meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 115 ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınırken, müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmediği bildirildi.

Kontrolsüz üremenin önüne geçilecek

Öte yandan Subaşı Köyü'nde bulunan Orman Bakanlığı'na ait arazide hayata geçirilecek proje hayvanların daha iyi bir yaşam sürmesini sağlayacak. Toplanıp, kısırlaştırılıp, kuduz aşıları yapılıp, kulak küpesi takılıp kayıt altına alındıktan sonra tekrar bırakılacak olan sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesinin önüne geçilecek. Tüm bu gerekçelerle barınak projesinin ivedilikle şehre kazandırılması bekleniyor. 

Haber: C. ÜSTÜNER