Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Erkan Ayan; söz konusu güçlendirme çalışması ile İstanbul’dan gelen turistlerin kalış süresinin 5 güne çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Turizmin önemine dikkat çeken Genel Sekreter Erkan Ayan, Doğu Marmara’nın turizm pastasından hak ettiği payı alabilmesi için sürdürülebilir kalkınma da turizme büyük önem verdiklerini belirtti. Turizm sektörünün, 35 farklı meslek koluna iş vermesi bakımından ciddi bir istihdam kaynağı olduğunun altını çizen Genel Sekreter Erkan Ayan, "Doğu Marmara illerinde yaşayan hemşerilerimizi turizmde de istihdam etmemiz gerekiyor" dedi. İstanbul’a yılda 8,5 milyon turist gelirken Doğu Marmara’ya 250 bin yabancı turist geliyor. 20 milyonluk bir nüfusa dayanan İstanbul’dan daha fazla yerli misafiri de bölgemizde ağırlamamız lazım. Bu rakamları Doğu Marmara için değiştirmek için önemli çalışmalar yapılıyor. Kalkınma Ajansı olarak özel strateji geliştirme ve tanıtım çalışmaları, önemli destekler yapıyoruz. Son bir sene içinde Doğu Marmara turizm destinasyonu daha güçlendi ve güçlenmeye devam edecek " şeklinde konuştu. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak İstanbul’da sektör temsilcileriyle sürekli iletişim içinde olduklarını ve yönlendirdiklerini belirten Genel Sekreter Ayan, bölgeye artan düzeyde konaklamalı turizm tesisleri yatırımlarının başladığını söyledi. Kocaeli, Sakarya, Bolu, Yalova ve Düzce’nin bu yeni yatırımlarla gücüne güç kaktığını belirtti.

Genel Sekreter Erkan Ayan, Doğu Marmara bölgesinde 53 farklı turizm çeşidinin talep gördüğünü belirtti ve sektör olarak turizmin sadece günübirlik alanda değil konaklamalı alanda gün geçtikçe kuvvetlendiğini belirtti. Mali ve teknik destekler ile doğrudan faaliyet desteği kapsamında bir çok projeye destek verdiklerini ve yatırımcıları yönlendirdiklerini belirten Genel Sekreter Erkan Ayan, bölgenin kaliteli hizmet personeli bulmakta güçlük çektiğini ve özel eğitim programlarıyla sektörle işbirliği yaptıklarını söyledi. Bölgenin turizm potansiyeli ve yeni yatırım alanları için Kalkınma Ajansından ve illerde kurulan yatırım destek ofislerinden bilgi alınabileceğini belirtti.

2012 EMITT Uluslar arası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Genel Sekreter Ayan, 2011 yılı çalışmalarında turizm işletmelerine önemli işbirliği imkanlarını sağlandığını ve potansiyelin harekete geçmesinde büyük fuarların her açıdan büyük katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptıkları çalışmalarla Doğu Marmara Bölgesinde yer alan beş il, İstanbul destinasyonuna ilave olarak İpekyolu Turizm Gelişim Koridoru, Karadeniz Kıyı Gelişim Koridoru ve Batı Karadeniz Ekoturizm Gelişim koridorunda yer aldığını belirtti. Bu turizm koridorlarına yönelik özel çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu koridorlarda yapılacak butik otel yaklaşımlarının hem İstanbul hem de Ankara’dan rağbet gördüğünü söyledi.

Haber; H. İŞCAN