Düzce Doğa Okulları’nda öğrenim gören öğrencilerin bilinçlendirilmesi amacıyla Deprem, Yangın ve Tahliye tatbikatı gerçekleştirildi. Deprem ve yangın tahliye tatbikatı öncesi okuldaki mevcut söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım ekipleri kendi bünyelerinde gerekli hazırlıkları yaparken öğrenciler yangın, deprem ve tahliye konusunda bilgilendirildi.

Tatbikat İl Emniyet Müdürlüğü, AFAD Arama Kurtarma Ekibi, İl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün (UMKE) katılımları ve koordinasyonu ile gerçekleşti.



Senaryosunu Düzce Doğa Okulları Öğretmeni aynı zamanda Temel Afet Bilinci Eğitmeni ve AFAD Üyesi olan Hülya Eroğlu’nun yazdığı ve yönettiği, Tesis Müdürü Filiz Özten’in Tatbikat Olay Komutanı ve Okul Kontrol Karargah Servisi Başkanı olarak koordine ettiği Deprem Tahliye Tatbikatı saat 14:00’da merkez üssü Kaynaşlı ilçesinin 2 kilometre güneyi olan 7 büyüklüğünde bir depremin olması ile başladı.
Özten’in “Tahliye başlamıştır” komutu ile başlayan tatbikatla birlikte öğrenciler tahliye kat sorumluları olan öğretmenlerinin gözetiminde okulu tahliye etti. Kampüs bahçesine çıkarılan öğrenciler, emniyet ve kılavuz birimlerince şerit çekilerek oluşturulan güvenli bölgeye alındı. Öğrencilerin sınıf listeleriyle kontrolleri sırasında binadan çıkamayan öğrenciler, Okul Kurtarma Servisi tarafından kurtarıldı. Okul İlkyardım Servisi, yaralı halde çıkarılan öğrencilere ilk müdahaleyi yaptı. Binanın zarar gören bölümlerinden çıkarılamayan öğrenciler için İl Kriz Merkezi'nden AFAD, 112 Acil Servisi'nden yardım istedi.

Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nün (UMKE) ekipleri, binadaki öğrencileri kurtararak sedye yardımıyla 112 Acil Servis ambulansına taşıdı.



Binanın mutfak kısmında çıkan yangında mahsur kalan okul personeli itfaiye ekiplerince binadan çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Yangın itfaiye ekiplerince başarılı bir şekilde söndürüldü. Tatbikat, ailesi gelmeyen çocukların, emniyet ekipleri ve sosyal hizmetler ekiplerine tutanakla teslim edilmesiyle sona erdi.



Tatbikatta koordineli bir şekilde görev yapan ekiplerin yetkilileri öğrencilere afetler ve tedbirler hakkında açıklamalar yaptı.
Tatbikat, Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin yangın tatbikatıyla tamamlandı. Düzenlenen yangın tatbikatında öğrencilerin yangınlara karşı nasıl tedbir almaları ve nasıl müdahale etmeleri konusunda eğitimler verildi. Eğitimlerde, yangın tüplerinin nasıl kullanılacağı, yangın sırasında neler yapılacağı gösterildi. Ayrıca okul görevlilerinin çıkan yangında, yangın tüpü ile nasıl müdahale edileceği konusunda uygulamalı ders verildi.



Tatbikat öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi. Başarı ile tamamlanan tatbikat sonunda ekipler öğrencilerden alkış aldı.



Haber: Ö.YILMAZ