Düzce’de ahududu üretimini geliştirmek amacı ile hazırlanan proje start alıyor. Proje ile Düzce ekolojisine uygun ahududu çeşitlerinden bu yıl içinde 25 kişiye 500 m2lik bahçeler oluşturulacak. Bahçelerde damla sulama sitemi ve telli askı sistemi olacak.
Proje ile ilgili açıklamalar yapan İl Tarım Müdürü Ayhan ÜNAL “Ahududu üzümsü meyveler grubunda yer alan değerli bir meyve çeşididir. Bu sene 25 üreticimize örnek bahçeler kuracağız. Bu bahçelerde ekim - kasım aylarında fidanlar dikilecek ve gelecek sene ağustos – eylül aylarında meyveler alınmaya başlanacaktır. Geçen sene çilek projesinde uyguladığımız modeli bu projede de uygulayacağız. Bahçe tesisinden itibaren üreticiler Ziraat Mühendislerimiz tarafından düzenli olarak ziyaret edilerek bilgilendirilecektir. Bahçe sahipleri meyve ile birlikte aynı zamanda fidan da üretebilecekler. Genel olarak Tarım Müdürlükleri aracılığı ile uygulanacak ilk ahududu projelerinden biri olacak bu çalışmada başarılı olacağımıza inanıyorum. Proje başarılı olursa fındıktan sonra Düzce’ye özgü bir ürün geliştirmiş olacağız. Bu sene bütçe imkanlarımız sınırlı; bu nedenle bahçe sayımızda sınırlı olacak. Ancak gelecek sene Sayın Valimiz Bülent KILINǒın destekleri ile Projeyi daha da geliştireceğiz” dedi.
Uygun çeşit seçildiği takdirde dekara 1.500 Kg ile 2.000 Kg arasında ürün alınabildiğini, bu sene ihracat amacı ile Bursa’daki üreticilerin kilosunu ortalama 3.50 -4.00 TL fiyata sattıklarını ifade eden ÜNAL;“Ahududu ülkemizde çok tanınmamakla birlikte Avrupa’da tüketimi ve dış ticareti her geçen yıl artan bir meyve çeşididir. Bahçe tesis maliyeti yaklaşık 2.000 TL civarında olacak ve bunun % 50 si üreticiler tarafından karşılanacak, geriye kalan miktar ise Düzce İl Özel İdaresi ile İl Tarım Müdürlüğü bütçesinden hibe yoluyla karşılanacaktır” dedi.
Projeden faydalanmak isteyen üreticilerin 25 Eylül 2009 Cuma günü mesai sonuna kadar İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Müracaatların fazla olması halinde teknik elemanlarca yapılacak değerlendirme sonunda hak sahipleri belirlenecektir.