Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ancak akademisyenler ve öğrenciler dışında davet edilen ilgili kesimlerin katılım sağlamadığı “Düzce Deprem Çalıştayı” bu yıl da tekrarlanıyor. Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “Düzce Deprem Çalıştayı” 11 Kasım 2014 tarihinde 09:00-16:00 saatleri arasında Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenecek.


1999 yılında 3 ay gibi kısa bir zaman aralığında iki büyük depremle yıkılan ve depreme karşı hazırlıklı olup olunmadığının hala sorgulanmaya devam ettiği Düzce'de bu önemli doğa felaketini enine boyuna ele alan çalıştayın bu yıl beklenen ilgiyi görmesi umut ediliyor. İnşaat Mühendisliği Bölümü'nün aylar süren titiz çalışması sonucu konunun uzmanı bir çok ismi Düzce'de buluşturacak olan çalıştayda önemli konular masaya yatırılacak.

Düzce Depremi'nin sinevizyon gösterimi olarak katılımcılara izletileceği programda ayrıca en iyi deprem performansı özel ödülü plaket töreni ve bina deprem testi düzenlenecek. Yapıların hasar nedenlerinin irdeleneceği çalıştayda depreme dayanıklı yapı tasarımının nasıl olması gerektiği de katılımcılarla paylaşılacak. 1. derecede aktif deprem kuşağında yer alan Düzce'deki olası deprem riski de ele alınacak.

12 Kasım Depremi'nin 15. yıldönümüne bir gün kala gerçekleştirilecek program deprem bilincinin arttırılmasına da katkı sağlayacak. Çok katlı binalara vize veren kararlara imza atıldığı, yıkılması gereken binaların anıt gibi durduğu, kentsel dönüşüm projesinin hala istenilen seviyeye ulaşmadığı Düzce'de, tüm bunlar depremin çabuk unutulduğunun bir göstergesi olarak yorumlanırken, yine kentleşmedeki sıkıntılar da azalması gereken yerde yerinde saymaya devam ediyor. Deprem gibi Düzce için büyük önem taşıyan bir konuda yapılan çalıştaya bu yıl gereken ilginin gösterilip gösterilmeyeceği ise program gününde belli olacak.

 

 

HABER: S. KAŞKIR