1999 yılında 3 ay arayla iki büyük depremle adeta yerle bir olan Düzce'de yeniden yapılanma süreci 31 Mayıs 2012 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile yeni bir boyut kazandı. Şehirlerin riskli yapılardan kurtarılması amacıyla hükümetin attığı bu önemli adım Düzce için bir kurtuluş olarak görüldü ancak aradan geçen yıllarda mahkeme süreçleri başta olmak üzere çeşitli gerekçelerle yıkılamayan hasarlı binalar bugünlere kadar geldi.

"Riskli alan, riskli yapı ilan etmişiz ama tamamını yıkamamışız"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Düzce'yi yakından ilgilendiren Kentsel Dönüşüm Projesi ile gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Türkiye kentsel dönüşüm konusunda hangi aşamada?" sorusuna Özhaseki, şöyle yanıtladı: "2012 yılında Cumhurbaşkanımızın ısrarıyla bir yasa çıktı. Bu beş yıl içerisinde gerek riskli yapı gerekse riskli alan tespitleriyle ortaya koyabildiğimiz bütün bir toplamı söylemek istiyorum. Detay vermek herkesi rahatsız eder. 1 milyon 100 bin civarında bağımsız birim. Uygulamasına geçildiğinde neredeyse yüzde 50'lerde bir başarı var. Riskli alan, riskli yapı ilan etmişiz ama tamamını yıkamamışız. Yıkılabilen sayı da 550 bin civarında. Yani 5 yıl içerisinde Türkiye'de yılda yıkabildiğimiz bağımsız birim sayısı 100 bin civarında gidiyor. Bu yeterli mi? Değil. Bu ülke deprem ülkesi. Birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi olarak ülkemizin yüzde 66'sı nüfusumuzun da yüzde 71'i yaşıyor."

Yeni bir yasa yolda
Kentsel dönüşüm konusunda yeni bir yasa hazırlığının olduğuna işaret eden Özhaseki, yasanın Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ifade etti.

"Çok daha hızlı şekilde dönüşümü sağlayacak"
Çok daha hızlı şekilde dönüşümü sağlayacak tedbirler alındığını anlatan Özhaseki, "Bu işin yapılması hususunda epeyce avantajları var. Hedef koyduğumuz yılda 500 bin civarında bağımsız birimin dönüşümü için de her türlü adım atıldı. İnşallah kısa sürede bu yasa çıkar ve bizde bu doğrultuda hareket ederiz." ifadelerini kullandı.

Haber: C. ÜSTÜNER