Düzce'de etkinliklerin adresi olan Avni Akyol Parkı girişi çok farklı bir sergiye ev sahipliği yaptı. Yeni bir sivil toplum örgütü olmasına karşılık yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleri ile sıkça adından söz ettiren Düzce Mavi Ağaç Derneği, Düzce'nin depremden sonraki 19 yılını 19 fotoğrafla Düzceliler ile buluşturdu.

Sergiye ilişkin bilgiler veren Düzce Mavi Ağaç Derneği Başkanı Celal Kasapoğlu, 19 fotoğraf ile Düzce kent merkezindeki plansız gelişime dikkat çekmeyi amaçladıklarını söyledi.

Kasapoğlu, "1999 yılında yaşadığımız iki deprem Düzce'miz adına büyük kayıplara sebep olmuştur.  Fiziken yaşanan tahribat, sosyal ve ekonomik anlamda da bir takım olumsuz sonuçları beraberinde getirmiştir. Geçen 19 yıl süre zarfında depremden sonra ortaya çıkan konut ihtiyacı devlet ve özel teşebbüs eliyle büyük ölçüde karşılanmış, konut üretimi ile nüfus yoğunluğu kazanan alanlarda   yeni yaşam alanları oluşturulmuş, kentin yaya ve araç trafiği bakımından belli bir yoğunluğa sahip olan bölgelerinde çeşitli alt ve üst yapı düzenlemeleri yapılmış ve  kent ölçeğinde hizmet sunan donatı alanları kazandırılmıştır. Ancak depremden sonra ortaya çıkan sorunlar tam anlamıyla ele alınarak bir bütün şeklinde değerlendirilmemiştir. Birbirinden bağımsız parçacıl bir anlayışla üretilen  noktasal çalışmalar Düzce’ nin sorunlarını çözmede yetersiz kalmıştır.  Kenti bir çok açıdan olumsuz yönde etkileyen sorunlar dikkate alınmamış ve çözümün kendiliğinden oluşması beklenmiştir. Kentin bir bölümünde üretilen yeni konutlar boş alanları doldururken diğer tarafta deprem öncesi müdahale görmemiş yapılar kendi haline bırakılmıştır. Eski ve yeni yapıların bir arada konumlu olduğu alanlarda, yapıların fiziki açıdan farklılaşması ile ortaya çıkan uyumsuzluk,   kent silüetini olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu durumun tek olumsuz yanı bütünlükten yoksun bir kent görünümü değildir. Terk edilmiş bazı yapılar çevre sağlığı ve can güvenliği bakımından da risk oluşturmakla birlikte, köhneme sürecine girmiş binaların  yoğun olduğu yapı adalarında  sosyal ve ekonomik anlamda da birtakım olumsuzluklarda baş göstermektedir. 19 fotoğraf ile depremden sonraki 19 yılı ifade eden fotoğraf sergimizde özellikle kent merkezindeki bütünlükten yoksun görünüme ve plansız kent gelişimine dikkat çekmeye çalıştık. Düzce'nin fiziki, soysal ve ekonomik yapısına çeşitli yönlerden  olumsuz etkileri bulunan  yapı stoğu için ilgili kurumlar tarafından kişi haklarını muhafaza eden toplum yararını gözeten çalışmaların yapılamasını arzu ediyoruz."

Haber: C.ÜSTÜNER