2013 yılı Mart ayı verilerine göre illerin borç ve tasarruf durumları açıklandı. Türkiye’de kişi başına düşen borcun, kişi başına düşen gelirden daha hızlı artığı ortaya çıktı. Istatistiklere göre aralarında Düzce'nin de bulunduğu 25 ilde kişi sayına düşen borç 2 bin lira ile 3 bin lira arasında değişiyor.Türkiye’nin nispeten daha yoksul illerin oluşturduğu 34 ilde, vatandaşın bankalardan aldığı tüketici kredisi ve kredi kartı borcu, söz konusu bankaların bu illerden topladığı tasarruf mevduatı miktarının üzerine çıktı. Düzce'ninde arasında bulunduğu 25 ilde ailelerin bankalara olan toplam borcu, sahip oldukları mevduat miktarını aştı. Düzce borçlu bir il. En fazla borç da kredi kartında.

Peki Düzceliler bu konuda ne düşünüyor dedik ve Düzce sokaklarına çıktık. Mikrafon uzattığımız vatandaşların çoğunluğu kredi kartı mağduru çıktı. Kimisi hala borçlarını öderken kimisi hatalarından ders alarak daha dikkatli harcama yapıyor.

Vatandaşların görüşüne göre halkımız bedava yaşamı seviyor. Halkın kredi kartıyla harcama yaparken nasıl ödeyeceğini düşünmediğini belirten bazı vatandaşlarımız suçu bilinçsiz kullanımda buluyor. Aşırı tüketim tutkusu, hesap bilmemek ayağınını yorganına göre uzatmamak vatandaşlarımızın saydığı sebepler...

Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğuna göre halk kredi kartına iten hayat şartları.. hükümeti suçlu bulan vatandaşlarımız, asgari ücretin 800 tl civarında olduğu bir ülkede halkın kredi kartına yüklenmesinin normal olduğunu savundu.

Düzcelilerin bazıları vatandaşın bütçesine göre kredi kartlarına limit koyulması görüşünü bildirdi. Kredi kartından canı yanan vatandaşlarımızdan da tavsiyerler geldi: " bile bile kuyunun dibine iniyorsunuz hiç tavsiye etmiyorum!"

Haber: S. KAŞKIR