Düzce'nin uzun zamandır "göç alan" konumundan "göç veren iller" arasında yer alması Düzce'nin geleceğini sorgular konuma getirdi.. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, verdiği göç, aldığı göçten fazla olan, net göç hızı negatif iller sıralamasında Düzce ilk kez -0,76 oranla göç veren iller arasında yer aldı.

Düzce'nin yer aldığı iller arasında Çankırı, Kars, Ağrı, Ardahan, Yozgat,Muş, Erzurum, Kırıkkale, Bitlis, çorum, Ordu, van, Hakkari, Kilis, Bingöl, Adıyaman, Niğde, Siirt, Zonguldak, Mardin, Iğdır, Nevşehir, Sivas,Şırnak, Diyarbakır, Bartın, Karaman, Hatay gibi illerin bulunması batıdaki iller arasında da Edirne'yle birlikte Düzce'nin yer alması "gelecek için iyi bir sinyal vermediği" şeklinde yorumlanıyor..

Düzce'nin "göç alan" il konumundan "göç veren il" konumuna düşmesinin nedenlerini halka sorduk. Düzce halkı ağırlıklı olarak bu durumu ekonomik nedenlere bağladı.

Vatandaşlar, „Düzce’ye türkiye’nin her yerinden insan geliyor. Üniversitemiz olsun, organize sanayi bölgesi olsun…. Şehir çok büyüdü. Gelenler umduğunu bulamıyor. Işsizlik, Yerleşim yerleri kalmadı. Kiralık ev bulamıyorlar. Başka şehirlere nafaka almaya gidiyorlar. Bolu Sakarya gibi iller istahdam daha yüksek. Oralara gitmeleri normal…“dedi.

Kimi vatandaşlar ise Düzce’nin başlıca sorunlarını sayıyor ve neden gelsinler ki sorusunu sorguluyor…

Mikrofon uzattığımız bir vatandaş, „Uyuşturucu var, hava kirliliği, çarpık yapılaşma var. Yeşil alan azandı, ekonomi bozuldu. Millet parayı dışarda arıyor…“ifadesini kullandı. 

Haber:S.KAŞKIR