Ankara ve İstanbul gibi iki metropol şehrin arasında bulunan Türkiye'nin en genç ili Düzce'ye mimari açıdan net bir kimlik hala tanımlanamıyor.

“Düzce merkezi kimliksiz”
Şehirleşmenin plansız ve kötü olduğu akademik çevrelerce de doğrulanan Düzce'nin kentleşme sorununa çözüm arayışı uzun süredir devam ediyor. “Düzce merkezi kimliksiz” diyen görüş aldığımız uzmanlar, ne Düzceliler'in ne de Düzce’ye dışardan gelenlerin bir kimlik tanımlaması yapamadığının altını çiziyor. "Düzce denilince aklınıza mimari açıdan ne geliyor?" sorusuna net cevaplar verilememesinin nedeni olarak ise plansızlık ve öngörüsüzlük gösteriliyor. Düzce gibi bir çok şehrin muzdarip olduğu kimliksiz şehirleşme konusunda önemli çalışmalar yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha sağlıklık kentleşme için tüm ilgili kesimleri sürece dahil olmaya davet ediyor.

“Kimlikli şehirler konusunda hepimize iş düşüyor”
Katıldığı bir programdaki konuşmasında, yeni yerleşim alanlarının “kimlikli yapılar” olarak hayata geçirilmesi gerektiği üzerinde duran Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, mekanların tasarlanma biçiminin önemine değinerek, kültürümüzün izlerini taşıyan mekanların kaybedilmesi durumunda, kimliğin de kaybedileceğini söyledi. Şehirlerde olan biten her şeyde ortak bir sorumluluk olduğunu belirten Bakan Özhaseki, “Bakanlık olarak 1-1,5 senedir müthiş bir gayret içerisindeyiz. Acaba deprem ülkesi olan bu coğrafyada kentlerimizi nasıl kurtarırız?  Sağlıksız olan binaları, nasıl iyileştirebiliriz? Bunun gayreti içerisindeyiz. Son aşamaya geldik. Önümüzdeki günlerde bunları konuşacağız zaten. İkinci konu hepimizin içini acıtan bir konu kimliksiz şehirlere sahibiz. Bu konuda başta bakanlık olmak üzere yerel yönetimlere, hepimize iş düşüyor.” diye konuştu.

"Asar" canlandırılarak kimlik kazandırabilir
Öte yandan Düzce'de şehirleşmede atılan yanlış adımlar, kentin bir tarafını cazibe merkezi konumuna getirirken, diğer tarafını adeta karanlığa gömdü. Şehri ikiye bölen Asar Deresi'nin güneyi yatırımlarla dolarken, derenin kuzey tarafı canlılık getirecek projelerden mahrum kaldı. Uzmanlara göre; geçmişten günümüze gelen bu hatalar, Düzce il merkezini "kimliksiz" bir hale getirdi. Mevcut haliyle sahipsiz bir görüntü çizen Asar Deresi'nin kente özgü dokunuşlarla canlandırılmasının Düzce’ye kimlik kazandırmada önemli rol oynayacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.

Haber: C. ÜSTÜNER