Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum  imzasıyla belediyelerin vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet etmesi, bu kapsamda  personel bulundurulması ve gece-gündüz hizmetlerin devam ettirilmesi ile ilgili  81 ile genelge gönderildi. 

Vatandaşların yerel yönetimlerden aldığı hizmetlerin zamanında ve en  uygun yöntemlerle sunularak, hizmet kalitesinin artırılması ve vatandaş  memnuniyetinin en üst seviyeye çıkarılması, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi  yerel yönetim anlayışının temel unsurlarından birisi oldu.

Bakan Kurum tarafından, Türkiye  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet  edecek belediyelerin personel bulundurması ve gece-gündüz bu personelin hizmet  etmesiyle ilgili 81 ile genelge gönderildi.

Genelgede, yerel yönetimlerin il, belediye veya köy halkının mahalli  müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esaslarının Anayasa'nın 127'nci  maddesinde belirtildiği anımsatıldı.

Bu kapsamda, yerel yönetimlerin görev, yetki ve sorumluluklarının  Belediye, Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel  Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunları olmak üzere çeşitli kanunlarla  belirlendiği kaydedildi.

Belediyelerce verilen hizmetlerin kesintisiz olması önemli
Genelgede, Belediye Kanunu'nda, belediyelerin görev, yetki ve  sorumlulukları belirlenirken temel ilke olarak sunulacak hizmetin, "mahalli ve  müşterek" nitelikte olması esasının benimsendiği vurgulandı. Bu hizmetlerin yürütülmesi amacıyla belediyelerce her türlü faaliyet  ve girişimde bulunulabileceğinin hüküm altına alındığı da genelgede ifade edildi.Aynı kanunda, belediye hizmetlerinin, vatandaşlara en yakın yerlerde  ve en uygun yöntemlerle sunulacağı, hizmet sunumunda engelli, yaşlı, düşkün ve  dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemlerin uygulanması gerektiği esasının  getirildiği anımsatılan genelgede, "Bundan dolayı kamu hizmetlerinin sunulmasında  süreklilik esas olurken, hizmetlerin kesintisiz olarak yürütülmesi kamu yararının  sağlanması açısından büyük önem taşıyor." denildi.

"Kamusal ihtiyaç olarak ortaya çıkmış bulunuyor"
Yerel yönetimlerce hali hazırda zabıta, itfaiye, su, kanalizasyon, cenaze ve defin hizmetleri gibi niteliği gereği 7 gün 24 saat esasına göre  kesintisiz yürütülen hizmetler bulunduğu vurgulanan genelgede, şu ifadelere yer  verildi: "Aynı zamanda günümüzün gelişen ve değişen şartları çerçevesinde  özellikle büyükşehirlerimizde çalışma saatlerinin esneklik göstermesi, 24 saat  esasına göre çalışan birçok iş yerinin bulunması, kent yaşamının 24 saate  yayılması gibi nedenlerle hizmet sunumunda sürekliliğin sağlanması ve bu bağlamda  farklı hizmetlerin de 7/24 esasına göre yürütülmesi kamusal bir ihtiyaç olarak  ortaya çıkmış bulunuyor."

"7/24 esasına göre kesintisiz yürütülmesi gerekmektedir"

Genelgede, belediyelerin söz konusu ihtiyaç ve gelişmelere uygun  olarak hizmet sunum yöntemlerini yapılandırmaları gerektiğine dikkat çekildi.
Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla tüm  illere gönderilen genelgede, şunlara işaret edildi: "Bu itibarla vatandaşlarımızın talep, şikayet ve başvurularının 7 gün  24 saat kesintisiz olarak kabul edilmesine imkan sağlayacak tedbirlerin beyaz  masa uygulaması, çağrı merkezi, elektronik ortamda başvuruların alınması,  personel görevlendirilmesi ve benzeri uygulamaların tüm belediyelerce alınması  gerekmektedir.
Belediyeler tarafından yürütülen hizmetlerin niteliği ve sunumuna  ilişkin beklentilerle ihtiyaçlar göz önüne alınarak belirlenecek hizmetlerin, 7  gün 24 saat esasına göre kesintisiz olarak yürütülmesi gerekmektedir."

Genelgede, uygulama sonuçlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığının  "[email protected]" adresine gönderilmesi gerektiği kaydedildi. (AA)


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ