Düzce Belediyesi Düzce’de faaliyet gösteren yapı denetim firmaları ile yapılan toplantıda Çevre Taahhütnamesi kapsamında bir dizi düzenlemeyi karara bağladı. Buna göre mevcut inşaat çalışmalarının çevre sağlığını tehdit etmeyecek şekilde yürütülmesi için yaptırımlar uygulanacak.

"Kirliliğe neden olan faaliyetlerin hızla artış gösterdiği tespit edildi"
Temizlik İşleri Müdürlüğü ve İmar ve Şehircilik Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan “Çevre Taahhütnamesi”ne yönelik düzenlenen toplantı hakkında bilgilendirme yapan Düzce Belediyesi, başkanlıkta düzenlenen toplantıya ilgili müdürler ve Düzce’de faaliyet gösteren yapı denetim firmalarının yetkililerinin katıldığını belirtti ve şunları kaydetti:

"Son yıllarda ilimizde inşaat çalışmalarının çokluğu nedeniyle inşaat faaliyetleri sırasında veya sonrasında doğrudan veya dolaylı olarak çevre, görüntü kirliliğine ve çevrenin bozulmasına neden olan faaliyetlerin hızla artış gösterdiği tespit edildi. İnşaat çalışmaları sırasında inşaat alanı etrafının çevrilmediği ve çevre konusunda gerekli duyarlılık gösterilmediği takdirde bulundukları cadde ve sokaklarda aylarca görüntü ve çevre kirliliğine neden olabiliyor. Bu konuda ilimizde duyarlı firmalar olduğu gibi hala duyarsız davranan ve çevre kirliliğine yol açan firmalar da bulunmaktadır. Düzce Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak inşaat yapımında muhtemel çevre kirliliğinin önüne geçmek için ruhsatı alınmadan, firmalara ‘Çevre Taahhütnamesi’ imzalatılarak ‘En Güzel Temizlik Kirletmemektir’ ilkesini yaygın hale getirme çalışmalarımız devam etmektedir."

15 Mart'a kadar süre tanındı
Çevre Taahhütnamesi'nin içeriğini paylaşayan Düzce Belediyesi, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Uygulamaya geçirilen taahhütnameye göre, firmalar inşaata başlamadan önce inşaat alanının etrafını mutlaka uygun bir yükseklikte bariyerle çevirecek, inşaat alanı ve bariyer dışında yol ve kaldırım üzerine hiçbir şekilde inşaat malzemesi ve atığı konmayacak, inşaat alanı giriş ve çıkışlarında araçların tekerleklerinde olabilecek çamur ve benzeri kirlilik temizlendikten sonra tarafımızdan firmaya belirlenmiş güzergahı kullanacak, inşaat sürecinde ortaya çıkabilecek moloz ve diğer atıklarla ilgili Temizlik İşleri Müdürlüğü ile irtibata geçerek gelişigüzel çevreye atılan moloz ve hafriyat atıklarının takibi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Ekibi tarafından rutin periyotlar ile yapılarak inşaat faaliyeti sırasında oluşabilecek ve çevreye rahatsızlık verebilecek tüm olumsuzluklar kontrol altında tutulacaktır. Bu uygulama aynı zamanda ileriye dönük belediyemizin moloz ve hafriyat sahasına bir ön çalışma niteliği taşımaktadır. Bu nedenle ilimizde faaliyet gösteren yapı denetim bilgi verilmiş olup 15 Mart 2017 tarihine kadar Çevre Taahhütnamesi'ne uyulması hususunda son tebliğler yazılı ve sözlü olarak yapılmıştır. Bu tarihten sonra yapılan denetimlerde Çevre Taahhütnamesi'ne uymayan ve gereğini yerine getirmeyen inşaat sahipleri ve müteahhitlere gerek çevre kanunu gerekse imar kanunu gereği cezai uygulamalar yapılacak olup gerek görüldüğünde inşaat faaliyetleri durdurulacak veya ruhsatı iptal edilecektir.”