Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM)'nin Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Meral Kekeçoğlu, merkezde yürütülen çalışmalara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Arı ürünlerinin üretim miktarını arttırmak temel hedef
DAGEM olarak; arı ürünlerinin çeşitliliği ve üretim miktarlarının arttırılmasının temel hedefleri arasında olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Meral Kekeçoğlu, bu hedefe ulaşmak için ilk olarak propolis üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Kekekçoğlu, şimdiye kadar sadece baldan gelir elde eden arıcıların gelir düzeyinin, propolis üretiminden elde edilen gelirler ile birlikte ikiye katlandığını da vurguladı. Bal ve propolis üretiminin yanı sıra oğul arı, arı zehri, arı sütü,  polen ve apilarnil gibi ürünlerin üretiminin DAGEM kapsamında sürdürüldüğünü ifade eden Kekeçoğlu, merkezin, bu ürünlerin üretimi ve Ar-Ge çalışmaları ile ilgili deneyimlerini bölge halkı ve sektörle paylaştığını sözlerine ekledi.

Düzce’yi propolis üretiminde lider yapmayı hedefliyoruz”
DAGEM’in bölge halkına verdiği eğitimler sonucunda Düzceli arıcıların da propolis üretimi yapmaya başladığını söyleyen Kekeçoğlu, geniş ormanlık alanları nedeniyle önemli bir propolis üretim lokasyonu olan Düzce’yi propolis üretiminde lider yapmayı hedeflediklerini ve DAGEM olarak eğitim verdikleri tüm arıcıları, propolis üretimine yönlendirdiklerini dile getirdi.

“Gençlerin arıcılık sektörüne ilgi duyması sevindirici”
DAGEM’in verdiği arıcılık eğitimlerine çiftçiler, arıcılar, kadınlar ve hatta üniversite öğrencilerinin de katıldığını dillendiren Kekeçoğlu, “Gençlerin sektöre ilgi duyması sevindirici. Eğitimlerde özellikle arı sütü üretimine öncülük edecek olan hanımlara ağırlık vermeye çalışıyoruz. Eğitimlere katılımın yüksek olması, arıcılık sektöründeki istihdamın her geçen gün artması ve üretimin artması açısından büyük önem arz etmektedir. Sektörde başta propolis olmak üzere bal dışındaki ürünlere talep arttı. Bu talebin karşılanması için biz de eğitim alan tüm arıcıları üretime yönlendiriyoruz. Biz eğitiyoruz, arıcı üretiyor ve özel firmalar da satın alarak son ürüne dönüştürüyor. Arıcılar olmazsa üretim olmaz.” dedi. 

Haber: C. ÜSTÜNER