Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 tarihinde kurulmasının yıldönümünde kutlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Düzce’de büyük bir coşkuya neden oldu. Kutlamalara zaman zaman bazı aksaklıklar da eşlik etti.

Düzce’de 23 Nisan Coşkusu okullarının önünde trampet takımları ile toplanan tören giysili öğrencilerin bayrak ve flamalar eşliğinde Anıtpark’a yürüyüşe çıkması ile başladı. Anıtpark’a ulaşan yollar, vatandaşların ilgiyle izlediği, uygun adım trampetle yürüyen öğrencilerle doldu. Trafik düzenlemesi düzgün yapılmadığı için de zaman zaman sürücüler ile öğretmenler arasında gerginlikler yaşandı.

Okulların bayrak ve flamaları ile toplanmasının ardından Anıtpark’ta düzenlenen resmi tören, Başta Düzce  Valisi Bülent Kılınç olmak üzere, Garnizon Komutanı Sebahattin Toprak, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, kamu kurumları, siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve özel kurumların çelenk bırakması ile başladı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile sona erdi.

Anıtpark’taki kutlamanın ardından törene katılan okullar Belediye Bandosu eşliğinde, diğer okullar da 18 temmuz Stadyumu’na yürüyüşe geçti.  Tüm okulların Anıtpark’ta yerini aldığında, kutlamalar, Düzce Valisi Bülent Kılınç, Garnizon Komutanı Sebahattin Toprak ve Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in öğrencileri ve vatandaşları selamlaması ile kutlamalar başladı.

Saygı duruşu ve Yeşiltepe İlköğretim Okulu Müzik Öğretmeni Eda Çavdaroğlu’nun yönetiminde söylenen istiklal Marşı’nın ardından ilimiz genelinde düzenlenen okuma yarışmasında birinci olan ilköğretim öğrencisi Betül Taşdemir gür sesi ile “Andımız”ı okudu.

Kutlamalar sırasında bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Sezer, asırlar boyu her milletten her kültürden toplumları himaye eden ülkemizin kendisini yok etmeye  kast eden düşmanlarla karşı karşıya kaldığında, eşiz komutan Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde başlattığı kurtuluş savaşını başlatarak yurdu düşmandan arındırdığını ifade etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara güvendiğini ve ülkeyi emanet ettiğini söyleyen Sezer, çocuklardan ülkelerine sahip çıkmalarını istedi.

Kutlamalar sırasında ses düzeninin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yetersiz olması yüzünden bazı bölümlerde oturan izleyiciler konuşmaları duymakta güçlük çekerken, Ulusal Egemenlik Haftası nedeniyle düzenlenen şiir resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Sahada yapılan ilk gösteride Düzce Anaokulu öğrencilerinin halk oyunları gösterileri büyük ilgi çekti.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Jimnastik ekibi öğrencileri çeviklikleri ile vatandaşların dikkatini çekerken, belediye bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde Düzce’nin tüm okullarının tören takımları ile katıldığı resmi geçidi protokol ayakta selamladı.

İzci grupları hareketli gösterileri ile tribünleri de coştururken, birçok okulun kız öğrencilerinin katıldığı gösterilere izleyiciler alkışları ile eşlik etti. Kızların ardından sahaya çıkan erkek öğrencilerin gösterileri de parmak ısırtacak güzellikler yaşanmasına neden oldu.

Gösterilerin tamamlanmasının ardından sahaya büyük bir bayrak açılarak final tablosu oluşturuldu. Oluşan tablo izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Protokolün emeği geçenleri tebrik etmesi ile kutlamalar son buldu.