Küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri ve son yıllarda yaşanan kuraklık suyun ve sulama sistemlerinin de önemini ortaya çıkarıyor. Bu nedenle Düzce Ovası Sulama Birliği Birlik Başkanı Necmettin Kavak, kapalı sulama siteminin Düzce için önemine dikkat çekti.


OLMAZSA OLMAZ


Kavak, “Kapalı siteme Düzce’den çok Türkiye önem vermeli. Hızla gelişen bir nüfusumuz var. Su zengini bir ülke değiliz. Aynı zamanda metropol şehrin suyunu karşılanan bir iliz. Düzce’nin suyunu mutlaka artırarak metropollere ulaştırmalıyız. Kapalı sitede 335 milyon gibi su kullanırken 115 metreküpe kadar indirmiş olacağız. Kendi arazilerimiz kendi ellerimizle erozyon yaptırmayacağız. Arazilerimizin verimi artarak. Bitki deseni değiştiğinden Sebze ve meyvecilik yapacak çiftçinin cebine daha çok girecek. Arazilerimizin verim oranı artacak. Bu Düzce için Türkiye için olmazsa olmaz.” dedi.


ETÜT PROJE İHALESİ BİTTİ


Bakanlığın bu anlamda destek verdiklerini ifade eden Kavak, projenin hayata geçmesinin ön şartının yaklaşık 500 bin TL’lik para olduğunu söyledi.


Kavak, “Bakanlığımız sulama birliklerinin Türkiye genelinde kapalı sisteme geçmesini talep etti. Bakanımız bunu programa alındı. Alırken yüzde 20’sini birlik karşılayacak diğerini biz yapacağız şeklindeydi daha sonra bakanlar kurulu ile bu yüzde 10’a çekildi. 500 bin gibi bir para yatırmamız gerekiyor etüt proje ihalesi bitti. İnşaat için gün sayıyoruz. Bu parayı yatırırsak 2-3 yıl gibi bir süre içinde düzce ovasını kapalı isteme geçireceğiz. Ben bunu valimize il genel meclisine milletvekillerine ilettim. Bir randevu alarak brifing verdik.” diye konuştu.


YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK


Sulama birliği Başkanı Kavak, süresinde beyanname vermeyen çiftçileri de uyardı.


Kavak, “Beyanname süresi 6.3.2014 sondu. Bu süre içinde beyanname vermeyenler yakalandıklarında yüzde 25 pahalı ödemek zorunda kalacak. Yani ucuz su kullanım derken, en pahalı suyu kullanacaklar. Bu ay içinde vermiş oldukları beyannameleri sunmamış ve yanlış beyanlar verenler mutlaka düzeltmeli. Eğer düzeltmezlerse her türlü bilgi belge kendi lehlerinedir. Ödemedikleri takdirde yasal işlem başlayacaktır. 10. ayın 1. İtibariyle yılbaşına kadar taksitlendirme yapılacaktır. Çiftçilerimiz bunu takip ederse kendileri yasal takibe düşmemiş olurlar.” İfadesini kullandı.

 

Haber: S. Kaşkır