Bir yılını 30.Mart'ta dolduracak olan Düzce Belediye Başkaın Mehmet Keleş, eski Düzce Lisesinin alanına yapacağını söylediği "Roma Çeşmesi"nin ne anlam ifade ettiği ve ne amaçla konulacağı merak konusu oldu.  Konuyla ilgili açıklamanın Öncü Haber'de yer alması üzerine telefonla bilgi almak isteyen izleyiciler "Roma Çeşme"sinin ifade ettiği manayı öğrenmek istedikleriin söylediler..Düzce'de çok sayıda izleyicinin bilemediği çeşmeyle ilgili yaptığımız küçük bir araştırmada ilginç bilgilere rastladık... İşte size bir kaç örnek .


İlk örnek Adıyaman'dan…

Adıyaman'nın Merkez Örenli (Pirin)  mahallesinde Perre Antik Kenti ve Kaya Mezarları içinde tarihi Roma dan gelen su bulunuyor. Örenli mahallesindeki aileler orayı içme suyu, çamaşır yıkama gibi işlerde kullanıyor. Adıyaman için tanınmamış olan Roma Çeşmesi çok güzel bir kültürel değer olarak anılıyor.

Roma'daki Aşk Çeşmesi gibi mi?

Roma Çeşmesi, İtalya'nın Roma şehrinde Poli Sarayı'nın bir kenarına  Nicolo Salvi trafından klasik ve Barok karışımı olarak yapılmış, Türkçesi Üçyol çeşmesi olan ancak "Aşk Çeşmesi" olarak bilinen dünyadaki en ünlü çeşmelerden biri.
Üç yolun kavşağında bulunduğu için Trevi adı konulduğu varsayıldığı gibi, üç yeraltı su yolunun  bu noktada toplanmasının isminin nedeni olduğu iddia ediliyor. Bu çeşmeyi ziyaret eden insanlar  dilek dilemek için  çeşmeye arkalarını dönüp omuzları üzerinden çeşmeye doğru para fırlatırlar.

Tarihi kaynaklar İtalya'daki Roma Çeşmesi'nin, su arayan askerlere su kaynağının yerini gösteren bir kızın efsanesine
dayandığını yazıyor.   İtalya'daki Roma çeşmesi aşk çeşmesi olarak anılıyor ve biliniyor..

Başkan Keleş, son yaptığı açıklamada eski Düzce Lisesi’nin olduğu alana yapılacak  Parka bir Saat Kulesi ve Roma Çeşmesi yapılacağını belirtmiş , çalışmaların 1 Kasım’da biteceğini ve Düzce’nin yeni bir yaşam alanına daha kavuşacağını söylemişti.Düzce'ye yapılması düşünülen adına "Roma Çeşmesi" denilen  Aşk Çeşmesi'nin Düzce'de ne amaçla ve hangi görünüşte yapılacağı henüz bilinmezliğini koruyor.

Haber;E:TAYHAN