Kaldırımlarda hiçbir engelle karşılaşmadan yürüyebilmeyi kim istemez? Bizim kadar, Kaldırıma park eden arabalardan, işgalci dükkanlardan  şikayetçi olan bir kesim daha var. Geçtiğimiz günlerde bir engelli vatandaşın kaldırımda engelli rambası olmaması nedeniyle dengesini kaybederek düşmesi yine Vali Adnan Yılmaz'ın dikkat çektiği kaldırımdaki araçlar Düzce sokaklarının engeliler için ne kadar uygun olduğu sorusunu akıllara getirdi.

 
Onlar, her gün kaldırımlara arabaların park edilmesi, dükkanların sokağa taşması, kamu binalarının, toplu taşıma araçlarının engelli erişimine ve diğer standartlara uygun olmaması gibi çok sayıda sorunla karşılaşıyor.
 
 
Bizde bugün, geçirdiği trafik kazasının ardından 14 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olan Nazlı Emiroğlu ile birlikte Düzce Sokaklarını dolaştık.
 
Nazlı ile şehir turumuz Düzce'deki fiziksel çevrenin engelli vatandaşlarımızın özelliklerine ve gereksinimlerine göre tasarlanmadığını gözler önüne serdi. Merkezdeki kaldırımların çoğunda, devlet kamu kurumlarına girişlerde, üst geçitler ve toplu taşıma araçlarının çoğunda ne yazıkki engelliler gözardı edilmiş durumda.

Bunlara en küçük örneklerden biri valilik binası. Tekerlekli sandalye kullanan bir engelli resmi dairelerin birinde işlem yaptırmak istediğinde ancak valilik protokol girişini kullanabiliyor. Resmi dairelerin girişte engelli rampların bulunmmaması nedeniyle protokol girişinden giren engelli vatandaş, valilik binası içerisinde dakikalarca dolaşmak zorunda kalıyor.

Engellilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri de ulaşımdaki zorluklar... yaya geçitlerinin hiçbirinde engelli rampası bulunmuyor. Yine Nazlı ile yaptığımız gezide İstanbul Caddesi Avni Akyol Parkı mevkinde yola koyulan yaya geçidinde ne yazıkki engelli rampası olmadığını gördük. Engelli vatandaşlar bu nedenle yaklaşık 100 metre dolanarak Spor sokak çıkışından karşıya geçilmek zorunda kalıyorlar.
 

Yapı ölçeğine gelindiğinde, engelli için bina giriş merdiveni ilk engeli oluşturuyor.. Bina içinde ise iyi aydınlatılmamış gürültülü mekanlar, dar koridor ve kapılar, kullanılamayan tuvaletler, yarım kat bağlantılı asansörler engellilerin hareketini büyük ölçüde kısıtlıyor..Engellilerin çevrede karşılaştıkları zorlukların yanı sıra vatandaşların duyarsızlığı da şikayet ettikleri bir başka konu.

 
 

Engellilerin