Düzce Teknopark A.Ş. Genel Müdürü ve Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, Düzce Teknopark’ın yeni yönetim binası ve gelecek hedefleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda sıklıkla kullanılan Teknopark kavramını sektör dışındaki kişilerin de anlayacağı bir dille özetleyen Şahin, ana amacın koordinasyon olduğuna işaret etti.

Teknoparklar teknolojik üretimin ana aktörleri olan üniversite ve sanayiyi buluşturuyor
Teknoparkların, teknolojik üretimin iki ana aktörü olan üniversite ve sanayiyi buluşturduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Bilimsel bilginin kaynağı olan üniversitelerde üretilen akademik bilginin; hangi sektörde, hangi firmada veya hangi alandaki soruna bir çözüm olduğunu tespit ederek veya masanın diğer tarafından bakarsak, sanayinin sorunlarına üniversiteden hangi akademisyenler ile çözüm bulunabileceğinin tespiti yapılarak iki tarafın buluşturulması sağlanmaktadır.” ifadesini kullandı.

“Türkiye’de 55’i faal, 69 Teknopark var”
Türkiye’de 55 tanesi faal olmak üzere 69 Teknopark bulunduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özkan Şahin, 2011 yılında 32 ortak ile kurulan Düzce Teknopark’ın; şu anda hakim ortak Düzce Üniversitesi olmak üzere Düzce Belediyesi, Düzce İl Özel İdaresi, Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ve 23 adet sanayi kuruluşu ile faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.

Düzce Teknopark’a katılımda olmazsa olmaz ön şart Ar-Ge projesi
Düzce Teknopark’ta yer almak isteyen firmalardan istedikleri olmazsa olmaz ön şartın, “Ar-Ge Projesi” olduğunu dile getiren Şahin, “Teknoparkların; kuruluş amacı, teknolojik gelişmeyi sağlamak olduğundan ve özel bölgeler olduğundan Ar-Ge projesi olmayan firmaları kabul edemiyoruz. Tabii ki her Ar-Ge projesi olan firma da Teknopark’ta yer alamıyor. Söz konusu bu Ar-Ge projesinin, sanayinin bir ihtiyacını karşılayabilecek ve ticarileşme potansiyeli yüksek bir Ar-Ge projesi olması gerekmektedir. Ar-Ge projesi ile başvuruda bulunan firmanın; alanında uzman bir akademisyen, ilgili sektörden bir uzman ve Teknopark Genel Müdürü’nden oluşan bilim kurulu ile Ar-Ge içeriği değerlendirilmektedir. Uygun bulunan projeler, Teknopark Yönetim Kurulu’nun da onayı ile projelerinde belirttikleri Ar-Ge faaliyetlerini Teknopark’ta yürütmeye hak kazanmaktadır. Teknopark çatısı altında oldukları için de devletin personel, gelir ve KDV alanlarında sağladığı istisnalardan yararlanabilmektedir.” diye konuştu.

14.000 m2 kapalı alana sahip yeni yönetim binasında 160 ofis yer alıyor
Bilim Sanayi Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla yakın zamanda açılışı gerçekleştirilen Düzce Teknopark’ın yeni yönetim binası ve Kuluçka Merkezinin mimari yapısı hakkında da bilgiler veren Özkan Şahin, 14.000 m2 kapalı alana sahip 7 bloktan oluşan binada, 10 m2’den 160 m2’ye kadar farklı ölçülerde toplamda 160 ofisin yer aldığını belirterek bir restoran, kafeterya, 250 kişilik konferans salonu ve 12 toplantı salonu ile Düzce Teknopark’ı tüm bölgeye hizmet edebilecek Ar-Ge merkezi olarak nitelendirdi. İnşaat sürecinin tamamlandığını belirten Şahin, Düzce Teknopark’ın yeni yönetim binasının ilkbaharın ilk günlerinde hizmet vermeye başlamasının planlandığını söyledi.

Haber: C. ÜSTÜNER