Uzun süre yurt dışında kaldıktan sonra 18 yıl önce Gölyaka Yeşilova köyüne dönen 55 yaşındaki mucit Hasan Kum,18 yıl içinde yaptığı 35 çalışmadan 16 icat çıkardığını söyledi. Hasan Kum, hafif esen rüzgarla şu an kullanılmakta olan rüzgar enerjisinden 20 kat daha fazla elektrik enerjisi üreteceğini iddia etti.

Hasan Kum, rüzgar enerjisi üretmeyi planladığı sistem ile ilgili Üniversitelerin bilim kurullarına müracaat ederek icadı hakkında bilgiler sunduğunu fakat kabul görmediğini söyledi.

Hasan Kum, “ Yaptığım sistemde rüzgarın dik gelişini ikiye ayırdım, birde dik gelen rüzgarın birleşmesiyle daha büyük bir güç oluşuyor. Bu gücü kanatlarda birleştirince mükemmel bir sonuç elde ettik. Güç ölçümü yaptığımda çok büyük bir fark ortaya çıktı, yaklaşık 20 kat. Dolayısıyla Türkiye rüzgar enerjisinde bu icatla lider konuma gelebilecek. Bunun için çok iddialıyım” dedi.


Düzce’de özel bir firmada elektrik teknikeri olarak çalışan İlyas Çetin, makinenin son derece güncel bir makine olduğunu belirterek, mantıklı bir proje olduğunun altını çizdi.

Çetin, “ Modern olarak tabir ettiğimiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının tekrar kullanıma elverişli hale gelebilmesi noktasında bizde ortaya bir şeyler koymak için bu projeye dahil olduk. Proje, Hasan beyin anlattığı gibi gayet mantıklı bir proje, akla yatkın ve somut bir verilere sahip bir makine. Bizde bunu rakamsal ve dünya literatüründe kabul edilmiş, doğru değerlere, doğru cetvellere oturtulabilmesi için, otomasyon ayağı için devreye girdik.” dedi.

Prototip çalışmanın ardından üretim safhasına projeye inanan bir iş adamının yardımıyla başladıklarını belirten mucit Hasan Kum, şu ana kadar 50 bin lir para harcadıklarını ve ilk denemede başarılı olduklarını söyledi. Projenin henüz tamamlanmadığını ifade eden Hasan Kum, çalışmaları sürdürdüklerini ve yaptığı icadıyla iddialı olduğunu belirtti.